Regaip Kandili'nde okunacak dualar, kılınacak namazlar

Regaip kandilinde nasıl ibadet edilir. 3 ayların başlangıcı Regaip gecesinde okunacak dualar ve ibadetler merak ediliyor. Peygamber Efendimiz regaip gecesinde nasıl dua etmiştir. Mübarek gecede kaç rekat namaz kılınır? Regaip ile ilgili merak edilenler haberimizde.

Regaip Kandili'nde okunacak dualar, kılınacak namazlar
30 Mart 2017 Perşembe 09:05

Mübarek 3 ayların başlangıcının habercisi Regaip kandili bu gece idrak edilecek.  Müslümanlar bu mübarek gecede hangi ibadetler yapılır merak ediyor. Peki, Regaip gecesinde hangi dualar okunur, kaç rekat namaz kılınır, hangi özel ibadetler yapılır? Regaip kandili ile ilgili merak edilenler kamusaati.com adresimizde. 

Receb ayının ilk Cum'a gecesinde Regaib gecesi, üç ayların ilk önemli gecelerinden birisi. Bazı alimlerin açıklamalarına göre, Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Regaib gecesinde pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.  Hazret-i Âmine annemizin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir. Zaten Regâib; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefis şeyler demektir. "Râğibe" kelimesinin çoğuludur.

Regaib Gecesi'nde hangi ibadetler yapılır?

Bu mübarek gecede mutlaka Kur'ân–ı Kerim okumalı veya okunan bir ortamda Kur'ân–ı Kerim dinlenmelidir. 

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Kaza ve nafile namazlı kılmalı, varsa o geceye ait nakledilen namazlarda ayrıca kılınabilir.

Bol bol  Allah'ı zikir etmeli ve evrad ü ezkarda bulunulmalıdır.

İşlemiş olduğumuz günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli, Yüce Allah'tan af dilenmeliyiz.

Hayatta küs veya dargın olduğunuz insanlarla barışılması ve aralarının düzeltilmesi, zorda olana yardım edilmesi gereken oldukça önemli bir gecedir.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Bu gece mümkünse olursa  bir tesbih namazı kılınmalı ve hatmi enbiya yapılmalıdır. Ayrıca bu geceye mahsus olan kandil namazı kılınmalıdır. 

Regaip gecesinde akşam ile yatsı arasında 12 rek'at hâcet namazı kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilir.

Hâcet Namazı nasıl kılınır?

Hâcet namazı kılmak isteyenler namaza şöyle niyet ederler: " "Yâ Rabbi, beni, Peygamber Efendimiz hürmetine feyzi ilâhîne, afv-ı ilâhîne, rızâ-i ilâhîne nâil eyle. Âbid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halas eyle."

Hâcet namazının her rek'attinde, 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü, 12 İhlâs-ı şerîf okunur. 12 rek'at bittikten sonra 7 veya 70 defa Salâtı ümmiye okunur. Salât-ı Ümmiye şudur:

Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini'n Nebiyy'il-ümmiyyi ve alâ alihî ve sahbihî ve sellim."

Secdeye varıp, secdede 70 defa şu tesbih okunur:

"Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü'l - melâaiketi verrûh".

Secdeden kalkıp, oturarak şu dua okunur:

"Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ tâ'lem. İnneke ente'l-eazzü'l-ekrem."

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü'l- melâaiketi verrûh" okunur.

Regaip Kandilinde okunacak Dualar Nelerdir?
 
Mübarek Regaib gecesinde müslümanlar Allah-u Teala'ya istedikleri içeten gelen tüm duaları yapabilir. Regaip kandilinde yapılacak bir dua da şu şekilde;

" Allahım. Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalplerini yumuşatmak murat ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalplerini yumuşat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur! Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı! Bizim kalplerimizi de, onların kalplerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir Ya Rabbi! Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedeceğin bu kabiliyetleri senin rızan yolunda kullanmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi!” "Allâhım! Senin rızanı umarak camimizde toplandık, huzuruna geldik, boynumuzu büktük, elimizi açtık, bizi kapından boş çevirme. Ey Yüce Rabbimiz! Yüce kitabın Kur’ân ile bizleri huzura ve mutluluğa ulaştır. Kur’ân’ı okumayı, anlamayı ve gereği gibi yaşamayı hepimize nasip eyle. Ey Rabbimiz! Yaptığımız hatalara, kusurlara, günahlara pişman olduk, tövbe ediyoruz, bizi bağışla."

Peygamber Efendimizin okuduğu dua şu şekilde;

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”

Regaip Kandiliniz Mübarek Olsun


Etiketler; #regaip
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zeynep - 7 yıl önce
tüm müslüman kardeşlerimin regaib kandili mübarek olsun.