Güvenlik Soruşturmasındaki İdari İşlemler Ve İdari Davaların Akıbeti

Güvenlik Soruşturmasındaki İdari İşlemler Ve İdari Davaların Akıbeti Anayasa Mahkemesinin, Güvenlik Soruşturmalarına Kanun Hükmü

Güvenlik Soruşturmasındaki  İdari İşlemler Ve İdari Davaların Akıbeti
Admin
Admin
30 Kasım 2019 Cumartesi 13:04

Güvenlik Soruşturmasındaki  İdari İşlemler Ve İdari Davaların Akıbeti 

Güvenlik Soruşturmasındaki  İdari İşlemler Ve İdari Davaların Akıbeti  Anayasa Mahkemesinin, Güvenlik Soruşturmalarına Kanun Hükmü

Anayasa mahkemesince kararları kural olarak Resmi Gazete'de yayımlandığı anda hüküm ve sonuç doğuran kararlardır. Bunun istisnası,Anayasa mahkemesince  kararın yürürlüğünün ileri bir tarihte başlayacağına ilişkin ayrıca karar alınması durumudur. Ancak güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması ile ilgili 657 sayılı Kanun hükmünün iptal edilmesine ileri tarihli bir yürürlük şartı öngörülmemiştir.

Ancak güvenlik soruşturması araştırması yapılması kapsamı  ile ilgili 657 sayılı Kanun hükmünün iptalinde ileri tarihli bir yürürlük şartı öngörülmemiştir.

Dolayısıyla bugün itibariyle 657 sayılı Kanunun 48'nci maddesi kapsamında devlet memurluğuna alınmada güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması gibi bir şart söz konusu değildir.

Mevcut idari süreçlerin akıbeti ne olacaktır?

Dolayısıyla yeni bir kanuni düzenleme yürürlüğe girene kadar kamu idarelerince güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması gerekçesiyle memurlukla ilişik kesilmesi yönünde idari işlem tesisinin mümkün olmayacağı kanaatindeyiz.

Mevcut idari yargı davalarının akıbeti ne olacaktır?

1-Anayasa Mahkemesi kararları kural olarak geriye yürümez. Fakat  derdest yani devam eden davalarda Anayasa Mahkemesi kararının dikkate alınması şarttır . Dava açmış olan adayların, AYM kararının bir örneğiyle idare mahkemelerine başvurmaları ve mahkemeleri bilgilendirmeleri gerekmektedir. Hakimlerin de, devam eden davalarda AYM kararını dikkate alarak hüküm kurmaları gerekmektedir.

2- Ancak idare mahkemesi ve istinaf sonrasında dosyaları tekemmül etmiş adaylar eğer bireysel başvuru kapsamında,Anayasa Mahkemesine başvuru yapmışlarsa, AYM'deki sürecin tamamlanması gerekmektedir.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.