Türkiye’de Startup rüzgârı

Türkiye’de startup yani internet girişimi rüzgarı esiyor. Yeni girişimler, yeni teşvikler, yarışmalar ve Türkiye’ye giren yeni dev melek yatırım ağları… ABD’li 500 Startups da, Türk startup’ları desteklemek için geldi.

Türkiye’de Startup rüzgârı
11 Ocak 2016 Pazartesi 08:15

Türkiye’de Startup Rüzgârı

Türkiye’de internet girişimciliği hamlesi yaşanıyor... Startup’lar, erken aşama yatırımlar, kuluçka merkezleri, melek yatırımcılar, yarışmalar... Özellikle start-up kelimesini duymadığımız gün geçmiyor.

Peki, nedir bu startup? Türkçe karşılığı tam yok. Startup’ın, yeni bir girişim olmasının ötesinde bir alanda yenilikçi bir fark yaratması ve çok hızlı büyümesi gerekiyor. Startup kelimesi girişime yeni başlamış şirketler için kullanılıyor. Teknoloji girişimlerini ifade ediyor. Startup’ları tohumdan filize geçiren ise melek yatırımcılar ya da fonlar. Dünyada en bilinen startup örnekleri Google, Uber, WhatsApp...

Bizde henüz dünyaya mal olan bir girişim bulunmasa da pek çok yatırım var. Geçen hafta TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor Türkiye desteğiyle Bizz Consulting tarafından Vodafone sponsorluğunda Türkiye’deki en başarılı 100 startup açıklandı. Tam hangi kriter gözetildi bilmiyorum ama ilk 10’a girenler şöyle: BiTaksi, Paraşüt, Onedio, Getir, Ingenious, Iyzico, Blesh, Peak Games, Zeplin, Visionteractive...

Listede en başarılı üç kadın startup’ı Zeplin.io, Armut.com ve AnneLütfen.com. Anadolu kökenli en başarılı 3 startup ise, Infodif, Komşuköy ve Duraktan Taksi. En genç start up ise Scorp.

Global ‘melek’ler geliyor

Ülkemizdeki girişimcilerin en önemli sorunlarından biri sermaye. Türkiye, bol fikre ve az yatırımcıya sahip. Diğer yandan Türk startup’lar yatırımcıları çekmeyi de başarıyor. Türkiye’ye giren ya da ülkemizde kurulan melek yatırım ve fon firması sayısı giderek artıyor. Pek çok melek yatırımcı ağı da var. Melek yatırımcılık hızlı gelişiyor. 2013 yılında mevzuatı da çıkarıldı. Melek yatırımcılığın gelişmesi için girişimlere yılda en az 20 bin TL en çok 1 milyon TL yatırım yapan yatırımcılara vergi desteği getirildi.

2015 itibariyle yatırımcı sayısı 308’e çıktı. Türkiye’de akredite olarak 7 Melek Yatırımcı Ağı bulunuyor. Bireysel lisanslı ve ağlardaki yatırımcılarla beraber toplam sayı 500’ü buluyor. Ama bu rakamlar henüz ABD gibi bu işin beşiği ülkelerin çok gerisinde. Melek yatırımcı olarak ülkemize giren yeni firmalar da var.

Bunlardan biri 500 Startups. Silikon Vadisi’nde bulunan erken aşama risk sermayesi fonu. 200 milyon doları yönetiyor. 2010 yılından itibaren dünya genelinde geniş bir çeşitlilikte 1200’den fazla teknoloji şirketine yatırım yaptı. Erbil Kahraman ve Erhan Erdoğan tarafından Türkiye’ye getirildi. Deneyimlerini Dave McClure’nin kurucusu olduğu 500 Startups’la birleştirdiler. Erhan Erdoğan, son üç ay inde 6 girişime yatırım yapma kararı aldıklarını söylüyor. Ortalama ayda 2-3, yılda 30’un üzerinde girişime yatırım yapmayı planlıyorlar. Erdoğan, hızlı hareket ederek erken aşamada ilk yatırımcıları olmak istediklerini belirtiyor. Erdoğan, “Bu tarz alışılmış bir yatırımcı tarzı değil. Bu kararlılığı onlarca yıl sürdüreceğiz. İstanbul’un bölgenin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olması için gece gündüz çalışacağız” diyor.

Gelecek mobil girişimlerde

Son iki yılda girişimcilikte başarıyı belirleyen ise mobil. Zaten mobil bazlı dönüşüm sonrasında bütün dünyada bir yatırım alevlenmesi görülüyor. Ünlü melek yatrımcı HASAN Aslanoba bu konuda da, “Mobil herkesi internet kullanıcısı yaptı. Ucuz Android telefonlarla herkes internet erişebiliyor. Bu nedenle artık mobil açıdan düşünmeyen kimse girişim yapmamalı. Mobil ana kanal haline geliyor” dedi. Aslanoba, girişimcilikte yeni trend olarak da ‘on demand’ yani talebe bağlı anında hizmet veren modelleri görüyor. Bu modellerde mobilden verilen talep anında ayağınıza geliyor.

En başarlı 10 start up

- BiTaksi

- Paraşüt

- Onedio

- Getir

- Ingenious

- Iyzico

- Blesh

- Peak Games

- Zeplin

- Visionteractive

 Yatırımcı ağları

- Etohom

- Galata

- TEB Özel

- Buba

- Bümed

- BIC

- Bahariye Melek yatırım

- Şirket Ortağım

- Kieretsu

- İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi

- Metutech

- Trangels

YENİ ÜRÜN

Sony’den yeni aksiyon kamera

Sony’nin yeni aksiyon kamerası HDR-AS50 Action Cam, maceraları yeniden yaşatyıor. İster seyahat, ister su sporları yapın, ister bisiklet sürün ister yalnızca dolaşın, HDR-AS50 bu deneyimlerinizi kaydetmenizi ve Full HD videolarla yeniden yaşamanızı sağlıyor.

HDR-AS50’de bulunan, Zeiss Tessar lensle bir araya getirilen 11.1 megapiksel arkadan aydınlatmalı CMOS sensör, içeriklerinizin billur gibi netlikte olmasını sağlayan yüksek çözünürlükle çekmenize imkân veriyor. SteadyShot, motokrostan kuşbakışı manzaralara kadar her şeyi çekerken titremesiz görüntüler sağlıyor. Hava dalışı, koşu veya bisiklet sürerken sarsılma ve bulanıklık telafi edildiğinden aksiyon sporlarının net ve sabit görüntülerini kaydetmek de artık sıkıntı olmaktan çıkacak.

YENİ SİSTEM

200 milyon cihaz Windows 10’a geçti

Windows 10 yüklü cihaz sayısı 200 milyonu aştı. Windows 10, Windows 7’yi neredeyse yüzde 140, Windows 8’i de yaklaşık yüzde 400 oranında geçerek şimdiye kadarki tüm Windows versiyonlarından daha hızlı büyümeye devam ediyor.

Kullanıcılar Windows 10’a yükselterek daha güvenli ve hızlı bir Windows deneyimi yaşıyor. Aynı zamanda yeni deneyimler kazanıp eğleniyor. Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, “Windows’un herhangi bir eski sürümüne kıyasla Windows 10’da daha yüksek bir müşteri memnuniyeti gördüğümüz için heyecanlıyız. Aralık ayında 10 milyar saatin üzerinde Windows 10 kullanımı ile bugüne kadar ki en yüksek Windows deneyimini yaşadık. Windows 10 ile 11 milyar saatin üzerinde vakit harcandı” dedi.

YENİ UYGULAMA

‘Hesabım’la kota sorgulama şansı

Turkcell, Superonline kullanıcıları için ‘Hesabım’ uygulamasını geliştirdi. Kullanıcılar, ne kadar kullandıklarını bilebilmek ve kontrol altında tutabilmek için kullanım kotalarını görürken, faturalarını sorgulayabilecek. Tüm bunlara ek olarak fatura ödeme, üst pakete geçiş ve ek paket satın alma işlemlerini rahatlıkla yapabilecekler. Özellikle fiber kullanıcıların çok fazla ihtiyaç duyduğu adil kullanım kotası mobil uygulama üzerinden takip edilebilecek. Böylece ne kadar kullandıklarını ve ne kadar kotaları kaldığını istedikleri an görebilecekler. Uygulama ayrıca Turkcell AppMarket, AppStore ve Google Play üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.


Etiketler; #android
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.