Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanının resmi nikah kıyma konusunda yetkili olup olmadığına açıklık getirdi. Peki Diyanet İşleri Başkanı resmi nikah kıyabilecek mi? Böyle bir yetkisi var mı?
Diyanet İşleri Başkanının resmi nikah kıyma yetkisi var mı? Son günlerde oldukça tartışılan bu konuya Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş açıklık getirdi.
Başkan Erbaş, konuya ilişkin açıklamasında Diyanet İşleri Başkanının resmi nikah kıyma konusunda yetkili olmadığını belirterek, "Müftüler nikah kıyabilecek, ben kıyamayacağım. Müftüler olarak değil de müftülükler olarak kanun geçti. Mevcut sistemde evlendirme dairelerinde, belediyelerde nasıl kıyılıyor? Bazen belediye başkanı bazen de belediye başkanının yetki verdiği memur nikah kıyıyor. Burada da aynı sistem geçerli olacak. Ya müftü kıyacak ya da müftü memuruna yetki verecek." dedi.
Din-i Mübin-i İslam'la ilgili çalışmaları, sadece yurt içinde değil yurt dışındaki Müslümanlara ulaştırmak için gayretlerini en üst seviyeye çıkarmayı planladıklarını kaydeden Erbaş, "Rabbimiz bize bu görevi emanet etmiş. Peygamberimizin varisleri olduğumuzu düşünerek, bu görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Erbaş, daha stratejik bir irşat metodu belirleyeceklerini bildirerek, Diyanet'in bütün birimlerinin bu konuda vazifelendirildiğini dile getirdi.
"Din İşleri Yüksek Kurulu komisyon çalışmalarına devam edilecek"
Din İşleri Yüksek Kurulunun, fikir üreten, proje geliştiren bir birim olduğunu hatırlatan Erbaş, kurulun daha etkin çalışacağını söyledi.
Din İşleri Yüksek Kurulunun, kitap ve sünnet ilkelerine uymayan nevzuhur dini yapılarla ilgili çalışmaları olduğunu bildiren Erbaş, "FETÖ ve DEAŞ raporuyla ilgili değerlendirmeler yapacak. Yanlış din algısına sebebiyet verecek benzeri birtakım oluşumlarla ilgili komisyon çalışmaları devam edecek. Bu konularla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulumuz hızlı bir çalışma içine girdi." bilgisini verdi.
Bir süredir ara verilen "ALO 190" gibi fetva kanallarının yeniden açılacağını aktaran Erbaş, vatandaşın Din İşleri Yüksek Kurulu ile doğrudan görüşebileceğini duyurdu.
"Diyanet Akademileri, önümüzdeki yıl kurulacak"
Diyanet Akademilerini gelecek yıl kuracaklarını açıklayan Erbaş, "Diyanet Akademilerini kurduğumuz zaman hem hizmet içi eğitim yapmış olacağız hem de hizmet öncesi eğitim yapmış olacağız. Dini Yüksek İhtisas Merkezleri de bunun içerisinde olacak." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı için önlerindeki en büyük çalışmanın Diyanet Akademilerinin kurulması olduğunu belirten Erbaş, Diyanet Akademileri kurulduğu zaman personelin tahsil durumuna göre 6 ay, 1 sene gibi sürelerle eğitime alınacağını, bu eğitimler bittikten sonra göreve başlayacaklarını kaydetti.
"Diyanet İşleri Başkanı, nikahı kıyma konusunda yetkili değil"
Diyanet İşleri Başkanının resmi nikah kıyma konusunda yetkili olmadığını da açıklayan Başkan Erbaş, şöyle devam etti:
"Müftüler nikah kıyabilecek, ben kıyamayacağım. Kanun, müftüler olarak değil müftülükler olarak geçti. Mevcut sistemde evlendirme dairelerinde, belediyelerde nasıl kıyılıyor? Bazen belediye başkanı bazen de belediye başkanının yetki verdiği memur nikah kıyıyor. Burada da aynı sistem geçerli olacak. Müftü nikahı ya kendisi kıyacak ya da memuruna yetki verecek."
Müftülerin kıyacağı resmi nikahın belediye nikahından bir farkı olmayacağını ifade eden Erbaş, "Belediyeler biraz rahatlamış olacak. Müftü de belediye başkanı da bir devlet memuru. Resmi nikahta prosedür neyse müftülük de belediye de onu yapacak. Burada bazı kardeşlerimizin eleştirmesi, karşı çıkması çok anlamlı değil. Halkımızın endişe etmesine gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.