Diyanet İşleri Başkanlığı sözleşmeli alınan 4 bin 800 imam-hatip için stajyer imamlık uygulamasını hayata geçirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı sözleşmeli alınan 4 bin 800 imam-hatip için stajyer imamlık uygulamasını hayata geçirdi.
4 ay boyunca uygulama yapacak stajyer imamlara, günümüz inanç problemleri, Kur’an-ı anlama ve yorumlama konusunda günümüz tefsir problemlerinin yanı sıra hadisleri kullanma, rivayeti doğru anlama, yorumlama ve güncelleme hususlarına değinilecek. Sünnete şekilci, inkârcı ve işlevsel yaklaşımı, günümüzde farklı sünnet algıları gibi 100’den fazla konu üzerinde durulacak.
Kurs sonunda yazılı ve sözlü sınava girecek olan imamlardan başarılı olanlar görev hayatına başlayacak.
4 ay staj yapacaklar
Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihinde ilk kez gerçekleştireceği bir uygulamayı da hayata geçirdi. Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu 4 bin 800 sözleşmeli imam alım sınavlarının tamamlanmasıyla beraber, başarılı olan söz konusu imam-hatipler hemen imamlık görevine geçemeyecek. Stajyer imamlar, çeşitli illerde belirlenen 30 noktada Diyanet İşleri Başkanlığının alanında uzman personeli tarafından 610 saatlik eğitime tabi tutulacak. Staj süresi 4 ay olacak.
Yazılı ve sözlü sınav
Eğitim sonunda stajyer imamlara önce yazılı ardından da sözlü mülakat yapılacak. İmamlardan girdikleri yazılı sınavdan en az 70 puan almaları istenecek. Söz konusu sınavlarda başarılı olamayan imamlar göreve başlayamayacak.
Stajyer imamlar nasıl çalışacak?
Stajyerlik süresi içerisinde imamlara, Temel İslam Bilimleri, Kur’an-ı Kerim, Kur’an Meali, Temel Dini Bilgiler, İmamlık ve Müezzinlik Formasyonu, Hutbe ve Vaaz Hazırlama ve Sosyal ve Kültürel Etkinlikler ana başlıkları altında dersler verilecek. İmamlar, ezan ve sala uygulamaları yapacak, beş vakit namaz ve Cuma namazı kıldıracak. İmamların, ses, makam ve sala becerisi, kitleye hakimiyet, beden dilini etkin kullanmaları, konuşmada akıcılık, empati kurması, sorun çözme becerisi takip edilecek.