Suriye Savaşı Türk Rus Krizine Döner mi?

Suriye savaşı bir Rusya Türkiye krizine dönüşmek üzereyken bölge savaşının boyutları halen kestirilemiyor

Suriye Savaşı Türk Rus Krizine Döner mi?
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Suriye ile ilgili yaşanan her yeni gelişme dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Rusya'nın Suriye'ye saldırısı dünyanın bir numaralı gündemi olmuşken şimdi de Türk Rus krizi dünyada yankılanmaya devam ediyor.

Sabah saatlerinde Rusya'nın sınır ihlali ve arkasından yaşanan diplomatik kriz yerini sınırda radar kilidi ile tacize getirdi. Uçakların ateşleme mekanizmalarının çoğu radar kilidi muhafazasından hemen sonra geliyor. Bu durumda bir sonraki aşama uçakların bir birlerine ateş etmesi olarak yorumlanıyor. 

Türkiye'nin önleme uçuşu, Rusya'nın radar tacizi ve dünyadan gelen açıklamalar bölgedeki dinamiklerin ne kadar rahatsız edici olabildiğini ortaya koyarken dünya siyaseti uzmanları yaşananları kabus olarak niteliyor. 

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krize bir anda müdahil olan ABD, İngiltere, Fransa ve diğer NATO ülkeleri Türkiye ile ittifak açıklaması yaparken Rusya da yaşananlar konusunda "navigasyon hatası" açıklaması yaptı. Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı angajman kurallaır açıklaması ile Rusya'ya açık bir şekilde vurma tehdidini ileten Türkiye yaşanabilecek ihlal ve tacizlerde TSK'nın vurma yetkisi olduğunu söyledi. 

İngiltere tarafından yapılan açıklamada Türkiye ile ittifak vurgusu öne çıkarken Rusya'nın bölgede tansiyon u düşürmeye çalışacağı da ifade ediliyor. Özellikle Lazkiye üssünün yoğun bir roket atışı ile karşı karşıya olduğunu gören Rusya bu alanda yeni gerginliklere zemin hazırlamak yerine Suriye kazanımının ardından gtmeyi hedefleyebilir.

NATO'dan Sert Tepki

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasındaki görüşmede Kuzey Atlantik Konseyi'nin (NAC) toplantıya çağrılması kararı alındı. Rusya'nın eylemleri nedeniyle alınan kararda NATO'nun hava sahası konusundan Rusya'ya tepki gösterildi. 

Rusya'nın bölgedeki eylemlerinin bölgeyi istikrarsızlaştırdığına dikkat çeken Stoltenberg Rusya'nın buna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi. Rusya'ya NATO'nun hava sahasına tam saygı göstermesi ve İttifak ile gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınması çağrısı yapan Stoltenberg, "Rusya'ya IŞİD'le mücadeledeki çabalarını uluslararası koalisyonunkilerle uyumlu hale getirmesi için gerekli adımları atmasını ısrarla tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.