Cenevre görüşmeleri bugün başlıyor

Suriye'nin geleceğinin görüşeleceği Cenevre görüşmesi bugün başlıyor. 25 OCak Pazartesi başlanması beklenen görüşmelerin 4 gün geçikmeli olarak 29 Ocak 2016 Cuma günü başlıyor. Türkiye'nin "kırmızı çizgi" olarak belirlediği PYD'nin görüşmelere katılıp katılmayacağı netlik kazanmadı.

Cenevre görüşmeleri bugün başlıyor
29 Ocak 2016 Cuma 08:45

Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı Cenevre görüşmeleri geçikmenin ardından başlıyor. İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmede, Suriye barışı görüşülecek. 25 Ocak Pazartesi başlanması planlanan görüşme gecikmeli olarak 29 Ocak 2016 Cuma günü başlıyor.

Cenevre görüşmelerine kimlerin katılacağı, kimlere davetiye gittiği netlik kazanmazken, özellikle PYD'nin katılacağı merak konusu oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "PYD olmadan Cenevre görüşmelerinden bir sonuç alınmasının zor" açıklamasında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili, PYD terör örgütünün görüşmelere katılması halinde, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Cenevre görüşmelerini boykot edeceğini açıklamıştı. Türkiye'nin "kırmızı çizgi" olarak belirlediği PYD'nin görüşmelere davet edilip edilmediği merak konusu. Edinilen bilgilere ve yapılan açıklamalara göre PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceği bekleniyor. 

Konu ile ilgili Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius,"BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura davet mektuplarını gönderdi. Bana PYD'ye davet mektubu göndermediğini söyledi" açıklamasında bulundu. PYD'nin lideri Salih Müslüm ise Cuma gerçekleştirilecek Cenevre görüşmelerine henüz davet edilmediklerini belirtmişti. Müslim, başka Kürt gruplarının görüşmelere davet edilip edilmediği doğrultusunda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını sözlerine ekledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Sözcüsü Jessy Chahine, görüşmelere katılacak taraflara davetiyelerin gönderildiğini açıklamıştı. Chahine, Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı karar tasarısında belirlenen kurallar doğrultusunda, davetiyelerin taraflara gönderildiğini ifade etmişti. 

Cenevre Görüşmelerinde hangi konular görüşülecek?

-- 29 Ocak Cuma günü gerçekleşecek görüşmelerde en önemli konu şüphesiz Suriye meselesi. Suriye'de yaşanan iç savaşın görüşeleceğine kesin gözüyle bakılırken, bundan sonra nasıl bir strateji belirleneceği kararlaştırılabilir. Önceki görüşmelerde herhangi bir ilermele kaydedilemezken, bu görüşmelerde önemli kararların alınacağı tahmin ediliyor. 

-- Son bir yılda yaşanan önemli gelişmelerinde Cenevre'de gündeme gelmesi bekleniyor. Özellikle Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi görüşmelerde yerini alacak. Rusya'nın Suriye'de DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyerek Türkmenlere karşı saldırması ile alakalı nasıl bir görüşmenin gerçekleşeceği merak konusu.

-- Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını angajman kuralları çerçevesinde düşürmesi, Cenevre görüşmelerinde gündeme gelebilir. 

-- Son zamanlarda Avrupa'ya gerçekleşen Suriye mülteci göçünün görüşülmesi bekleniyor.

-- PYD terör örgütünün Suriye'deki faaliyetleri, 

-- DAEŞ terör örgütü mücadelede nasıl bir yol izleneceğinin görüşülmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vali - 8 yıl önce
Pyd ye kilitlenip asıl tehlike gözden kaćıyor. Türkmenler.. esed... pyd katılmas8na kilitlen.. peki katılmasın dediler. Esed orada.. türkmenler perişan ..karın ne ..pyd katılmadı..yetti mi..