Başbakan Yıldırım, eğitim için hedeflerinin bulunduğuna işaret ederek, "Bunlardan en önemlisi 2019´da artık sabahçı, öğlenci sistemini terk edeceğiz ve tek sistem yapacağız. İnşallah bu hedefimizi tutturacağız." dedi.
Başbakan Yıldırım, eğitim için hedeflerinin bulunduğuna işaret ederek, "Bunlardan en önemlisi 2019´da artık sabahçı, öğlenci sistemini terk edeceğiz ve tek sistem yapacağız. İnşallah bu hedefimizi tutturacağız." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım ve Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Erzincan’da düzenlenen "81 İl 81 Anaokulu Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.
Başbakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Türkiye´deki okul öncesi eğitimin son 15 yılda 4-5 kat arttığını ve bu projenin de sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Devlet çocuklarımızın ihtiyacı olan okulları yapıyor ancak maşallah genç nüfusuz, okul yaşına gelen çocuklarımız, oldukça fazla bu da bizim için bir yük değil, bizim bir zenginliğimiz. Çünkü petrolünüz olur, biter, taşa, toprağa, binaya yatırım yaparsınız 50-100 sene ömrü var, gelir geçer ama insana yatırım yaparsanız, nesiller boyunca sonsuza kadar devam eder." diye konuştu.
“Eğitime ve insana yapılan yatırım dünyadaki en anlamlı yatırımdır”
Eğitime ve insana yapılan yatırımın dünyadaki en anlamlı ve dönüşü fazla olan yatırım olduğunu dile getiren Yıldırım, projede Millî Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı, bağışçılar ve Türk Kızılayı İstanbul Şubesinin aktif rol oynadığını bildirdi. Bağışçılar ile Millî Eğitim Bakanlığının buluşturulduğunu ve herkesin sorumluluk üstlendiğini, böylece projenin hayata geçtiğini anlatan Yıldırım, şu anda 25 inşaatın devam ettiğini, bugün de 12 açılışın gerçekleştirileceğini söyledi. Açılışı yapılacak anaokuluna Fırat Kalkanı Harekatı sırasında Bab´ta şehit olan 1992 doğumlu Piyade Uzman Çavuş Selim Topal´ın adının verildiğini, şehidin annesi Hatice Topal ile babası Salih Topal´ın da açılışta hazır bulunduğunu anlatan Yıldırım, törene katılmaları sebebiyle şehit ailesine teşekkürlerini iletti.
"2019´da artık sabahçı- öğlenci sistemini terk edeceğiz"
Ülkede şimdi çocukların 3 yaşından başlayıp, 6 yaşına kadar okula hazırlık dönemini geçirdiğine değinen Başbakan Yıldırım, bu şekilde okula gitmeden birçok alanda kendilerini aslında hazır hale getirdiklerini bildirdi. Güzel bir hizmeti başlatacaklarını anlatan Başbakan Yıldırım, bu okulların yapılmasında, projenin dizaynında emeği geçen bağışçılara ve kurumlara teşekkürlerini iletti. İnsanın evlatlarına teşekkür etmesinin zor olduğunu belirten Yıldırım, "Açacağımız okulun finansmanını sağlayan da büyük oğlum Bülent Yıldırım´dır. Onu da bu arada zikretmeme müsaade edin." dedi. Başbakan Yıldırım, eğitim için hedeflerinin bulunduğuna işaret ederek, "Bunlardan en önemlisi 2019´da artık sabahçı, öğlenci sistemini terk edeceğiz ve tek sistem yapacağız. Herhalde 6-7 ilimizde biraz daha sıkı çalışmamız gerekiyor, onun dışındakiler hazır bile. İstanbul´da biraz daha işimiz var, Ankara da toparladı, orada da az da olsa işimiz var. İnşallah bu hedefimizi tutturacağız." değerlendirmesini yaptı.
"Okul öncesi eğitimde 80 yıldan daha fazla mesafe katettik"
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmada, eğitime verilen öneme işaret ederek, "Okul öncesi eğitimde 80 yılda alınan mesafeden daha fazlasını bu dönemde katettik. Okul öncesi eğitimde 37 pilot il belirledik. Bu pilot illerde okul öncesi kırtasiye giderlerini ve eğitim materyallerini Bakanlığımız karşılıyor." dedi.
Bakan Yılmaz, proje çerçevesinde yapılan Şehit Piyade Uzman Çavuş Selim Topal Kızılay Anaokulu´nun Erzincan´a hayırlı olması dileğinde bulunarak, projeye destek olan Başbakan Yıldırım ve eşi ile emeği geçenlere teşekkür etti. Projenin okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla başlatıldığını ifade ederek, Kızılay İstanbul Şube Başkanlığının bağışçıları aracılığıyla 81 ilde 81 anaokulu yaptırılıp Millî Eğitim Bakanlığına devredileceğini anlattı. Yılmaz, projenin 2 yıl önce Bitlis’in Adilcevaz ilçesine inşa edilen bir anaokulu ile başladığını belirterek, "Semiha Yıldırım hanımefendinin rehberliğinde 2017 yılında 66 ilimizin bağışçıları tespit edilmiş, okul arsaları belirlenmiş ve 25 ilde inşaatlar başlamıştır. Ay yıldızlı bayrağımızın ilham alındığı modern eğitim gereklerini içerisinde barındıran 500 metrekare kullanım alanıyla 4 derslik ve çok amaçlı salonu bulunan okullarımızda evlatlarımız eğitim alacaklardır." dedi. Bu okulların iç mekânlarının özel olarak tasarlandığını dile getiren Yılmaz, Erzincan, Erzurum, Ordu, Hatay, Batman, Siirt, Samsun, Muş, Antalya, Çanakkale, Elazığ ve Kars´ta yapımı tamamlanan Kızılay anaokullarının Bakanlığın çatısı altında toplanacağını aktardı. Yılmaz, okul öncesi eğitimin önemine işaret ederek, "Başbakanımız Yıldırım, 2016’da bize üç hedef belirledi. Bunlardan birincisi okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak, ikincisi ikili eğitime son vermek, üçüncüsü bir yabancı dili evlatlarımıza öğretmek. Okul öncesi eğitim örgün eğitimin bir parçasıdır." diye konuştu.
"Hedefimiz her çocuğumuzun bir yıl okul öncesi eğitim almasını sağlamak"
Okul öncesi eğitimle çocukların beden, zihin, duygu gelişimi ile iyi alışkanlıklar kazanmasını, Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak istediklerine işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Okul öncesi eğitimde 80 yılda alınan mesafeden daha fazlasını bu dönemde katettik. Okul öncesi eğitimde 37 pilot il belirledik. Bu pilot illerde okul öncesi kırtasiye giderlerini ve eğitim materyallerini bakanlığımız karşılıyor. Okul öncesi eğitimin 2017 yılındaki yatırım bütçesini bir önceki yıla göre yüzde 250 artırdık. 2018’deki artışla son iki yılda yapım bütçesi yüzde 361 artırılmıştır. Hedefimiz her çocuğumuzun ilkokula başlamadan önce bir yıl okul öncesi eğitim almasını sağlamak." Yılmaz, okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 90´lara çıkarmak istediklerini dile getirerek, "Bugün Diyarbakır’da 5 yaş için okullaşma oranı yüzde 95, Hakkari’de yüzde 90, Erzincan’da ise yüzde 99´dur. Bu çalışmalara ek olarak eğitim hizmeti ücretsizdir." şeklinde konuştu.
"Eğitimde Avrupa´nın önünde olacağız"
Türkiye´de eğitimin geliştiğine vurgu yapan Yılmaz, "Eğitim alanında Avrupa´dan hemen hemen bir çok alanda çok çok iyiyiz. Yüksek öğretimde Avrupa´nın birincisiyiz. Bizden daha fazla okullaşma oranını sağlamış hiçbir ülke yok. Orta öğretimdeki kızlarımızın ve erkeklerimizin oranı yüzde 82. Ama Avrupa´da bir alanda çok geriyiz o da okul öncesi eğitim. İnşallah bu çalışmayla bu orandaki eksikliğimizi de giderdikten sonra eğitimin her alanında Avrupa´nın önünde olacağız." ifadelerini kullandı. Yılmaz, ikili eğitimi kaldırma çalışmalarına da değinerek, şunları kaydetti: "İkili eğitimi kaldırmak için okul öncesi dahil 58 bin dersliğe ihtiyacımız var, 47 bini inşaat halinde. Allah nasip ederse 2019 yılının sonuna kadar ikili eğitime son vermek istiyoruz, ama bir alanda özel bir gayret göstermemiz, İstanbul´a özel bir çalışma yapmamız lazım. Eğer İstanbul´da ikili öğretimi çözersek Türkiye’nin geri kalan bütün illerinde ikili eğitimi çözmüş oluruz. Ayrıca 779 okulda yüz binin üzerindeki öğrencimize haftada 15 saat İngilizce dersi veriyoruz. Bir yılın sonunda bu projenin başarısını göreceğiz ve inşallah bu projeyi de önümüzdeki yıldan itibaren tüm Türkiye´ye yaygınlaştıracağız. Türkiye’nin bu günü dünden daha iyi. Hiç şüpheniz olmasın ki eğitimi daha iyi hale getirdikçe Türkiye´nin yarını da bu günden daha iyi olacaktır."
Programa, Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Kızılay İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım´ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Cevdet Yılmaz ve Vedat Demiröz, Kızılay Genel Başkan Vekili Naci Yorulmaz, Fırat Kalkanı Harekatı´nda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Selim Topal´ın annesi Hatice Topal ile babası Salih Topal ile vatandaşlar katıldı.
Konuşmaların ardından, Başbakan Yıldırım, toplu açılış kapsamında bazı illere video konferans yoluyla bağlandı, bağışçılar ve şehit aileleriyle de sohbet ettikten sonra toplu açılış töreni gerçekleştirildi. Başbakan Yıldırım ve Bakan Yılmaz törenin ardından okulda incelemede bulundular.
Törene, ayrıca Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve milletvekilleri katıldı.