81 İlde 'İl Eğitim Tarihi Müzesi' kurulacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 81 İlde 81 'İl Eğitim Tarihi Müzesi' kurulacağını açıkladı. İşte detaylar...

81 İlde 'İl Eğitim Tarihi Müzesi' kurulacak
01 Haziran 2017 Perşembe 14:30

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Okul Müzeleri Yönetmeliği çerçevesinde önemli bir adım atıyor. Gençlerin milli, manevi ve kültürel değerlerini geliştirmek amacıyla, 81 ilde “Eğitim Tarihi Müzesi” kurmayı planlıyor. Konu ile ilgili çalışmalar, 24 Nisan 2017 tarihinde başladı. Çalışmalar ile ilgili İş ve işlemlerin yürütülmesinden ise İl Millî Eğitim Müdürlükleri sorumlu olacaktır. Konu ile ilgili MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün açıklamasına haberimizden ulaşabilirsiniz. 

Bakanlığımızca, gençlerin; millî, manevî ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; sanat ve kültür eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Okul Müzeleri Yönetmeliği çerçevesinde her ilde bir “Eğitim Tarihi Müzesi” kurulması planlanmıştır.
Ülke genelinde, tüm illerde müzelerin önemi konusunda başta eğitim camiamız olmak üzere toplumda farkındalık oluşturulması ve müzelerin okulların yaşayan bir birimi ve etkin bir öğrenme ortamı hâline getirilmesi amaçlanmaktadır.


Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 24 Nisan 2017 tarihinde başlatılan çalışmalar çerçevesinde, illerde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan; evrak, doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, özellikle geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri ile objelerin okul, ilçe ve il düzeyinde belirlenen takvim çerçevesinde tespit edilerek envanter kayıtları oluşturulacak ve kurulacak “İl Eğitim Tarihi Müze”sinde görünürlüğü yüksek olacak şekilde bir mekân düzenlemesi yapılarak sergilenecektir. İş ve işlemlerin yürütülmesinden İl Millî Eğitim Müdürlükleri sorumlu olacaktır.

Proje çerçevesinde şu ana kadar 81 ilde değerlendirme komisyonları kurulmuş ve illerde kuruluş tarihi en eski liseler tespit edilerek, bu okullarda müze kurulması kararlaştırılmıştır.
Proje takvimine göre, 12 Mayıs 2017 itibariyle, 59 adet Anadolu lisesi, 13 adet meslekî ve teknik Anadolu lisesi, 3 adet fen lisesi, 2 adet sosyal bilimler lisesi ve 4 adet de diğer kurumda müze kurulması için alan belirlenmiştir.

Takip eden aylarda il değerlendirme komisyonları müzelerde sergilenecek materyallerin seçimini tamamlayacak ve müzeler sergi için hazırlanacaktır. Bu süreçte, Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerinden de destek alınacaktır. 30 Ekim 2017 tarihine kadar tamamlanması planlanan bu çalışmaların ardından müzelerin, 24 Kasım 2017 tarihinde açılması planlanmaktadır.
Bununla birlikte müzelerin eğitim amaçlı olarak kullanılması için planlama çalışmaları yürütülecek ve müzeler birer eğitim ortamı olarak da kullanılacaktır.


Etiketler; #meb
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.