“Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”na başvurular başladı

“Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’na başvurular başladı. Yarışmaya Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas illerinde bulunan Halk Eğitimi Merkezlerindeki eğitimlere katılan kadın kursiyerler başvurabilecek. Toplam 50 bin TL’yi aşkın sermayenin verileceği yarışmaya başvurular Ağustos’ta sona erecek. Ödül töreni 2017 yılı Kasım ayında yapılacak.

“Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”na başvurular başladı
11 Nisan 2017 Salı 18:38

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi” hayata geçirildi. Proje kapsamında öngörülen “Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’na başvurular başladı. Yarışmaya Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas illerinde bulunan Halk Eğitimi Merkezlerindeki eğitimlere katılan kadın kursiyerler başvurabilecek. Toplam 50 bin TL’yi aşkın sermayenin verileceği yarışmaya başvurular Ağustos’ta sona erecek. Ödül töreni 2017 yılı Kasım ayında yapılacak. 

“GİRİŞİMCİLİKTE ÖNCE KADIN”DA YARIŞMA HEYECANI BAŞLADI 
 
Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik kapasitelerini iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi”nde yarışma heyecanı başladı. Proje kapsamında Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas illerinde düzenlenen teknoloji ve girişimcilik eğitimlerine katılan kadın kursiyerler başvurabilecek. “Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”, kursiyerlerin projenin online satış sitesi oncekadin.gov.tr’ye üye olmalarını ve ilan girmelerini teşvik ederek başarı hikâyelerini gün ışığına çıkarmak amacıyla düzenleniyor. Toplam 50 bin TL’yi aşkın sermayenin verileceği “Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması” ile kadınların gelecek planlarına destek olunacak. Başvuruların 2017 yılı Ağustos ayında sona ereceği yarışmanın ödül töreni ise 2017 yılı Kasım ayında yapılacak. 
 
“Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”nın duyurusu, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin’in katılımıyla Trabzon’da 7 Nisan 2017’de düzenlenen toplantıda yapıldı. 
 
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları şöyle konuştu:
 
“Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen projelerden biri olan ‘Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nin amacı sosyal ve ekonomik imkânları kısıtlı kadınlar başta olmak üzere tüm yetişkinlerin eğitim yolu ile temel becerilerinin artırılarak mesleki yeterlilik kazanmalarını, istihdama katılmalarını ve sosyal ekonomik imkânlarının artmasını sağlamaktır.

Türkiye nüfusunun %49,8’ini kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de toplam kadın nüfusun %71,3’ü ve erkek nüfusun %69,9’u 18 ve daha yukarı yaştadır. Bu oranlar şunu teyit etmektedir; kadınlarımız ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızın olmazsa olmazıdır.
 
Gelişmiş ve hedeflerini yüksekte tutan ülkeler, en önce kadın nüfusun kalkınmasını planlamaktadır. Bizler de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak bunu hedefliyoruz.

Genel Müdürlüğümüz, e-Yaygın sistemine geçtiğimiz 2008 yılından bugüne alınan verilere göre 44 milyon kursiyere eğitim verilmesini sağlamıştır. Bu kursiyerlerin % 60’ı kadındır.

2007’de %1,8 olan Türkiye Hayat Boyu Öğrenmeye Katılım Oranı 2016’da %5,7 olmuştur. 2007 yılından bugüne %217’lik bir artış söz konusu olmuştur.

Değerli katılımcılar; Türkiye’de son 15 yılda kadınların işgücüne ve üretime katılım oranı %17.1’den %21.3’e çıkmıştır. 2000’li yıllarda kendi hesabına çalışan kadın sayısı 400 binin altında iken bu rakam bugün 800 binlere yaklaşmıştır.

Kadınlarımızın ekonomik hayata katılım oranları bizleri mutlu etse de takdir edersiniz ki yeterli değildir. Çünkü daha çok kadının potansiyelini ve gücünü milletimizin üretim gücüne katmalıyız.

Kültür ve medeniyetimize bakıldığında kadınlarımızın saygın yeri bizlere bunu her koşulda hatırlatmakta ve bu durum bize güç vermektedir. Tarihimizde güçlü olduğumuz dönemlerde dönemin kadınlarının da güçlü olduğu görülecektir. Kadınları zayıf bırakırsak devletimiz ve milletimiz de zayıf kalacaktır.

İşte bugün burada yarışma formatı ile gündeme aldığımız “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi”, kadınların bu potansiyelini ortaya çıkarmayı, onları ekonomide daha etkin ve söz sahibi yapmayı hedefliyor. Proje ile kadınlar hem meslek sahibi olacak hem üretim yapacak hem de internet üzerinden ürünlerini satarak ekonomimize katkı sunacaklardır.

Kadınlar kazandıkça yoksulluk mağlup edilecek, Türkiye yenilenecektir. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak kadınlarımıza bu yolculuklarında başarılar diliyor ve Hayat boyu öğrenen bir Türkiye adına; hepinizin yolu açık olsun.”

Colman Deegan: “Kadın girişimcileri destekliyoruz”
 
Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasının “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şunları söyledi: 
 
“Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında bugüne kadar 29 milyon TL’lik sosyal yatırım yaparak 4 milyona yakın insanın hayatına dokunduk. 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz projelerle 11 bini aşkın kadın girişimciye ulaştık ve 2,5 milyon TL’yi aşkın sosyal yatırım yaptık. ‘Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’ ile kadınların girişimcilik yoluyla ekonomiye tam katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Projemize katılan kadın kursiyerlerin girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak ve gelecek planlarına destek vermek amacıyla düzenlediğimiz ‘Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nın başvuruları 7 Nisan 2017 itibarıyla başladı. Yarışma sonunda kazananlara sunacağımız sermayeyi geçen yıla göre iki kat artırarak 50 bin TL’nin üzerine çıkardık. Vodafone olarak, kadınlara istihdam yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz.”
 
Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin şunları kaydetti: 
 
“Toplam ilan ve satış sayısı ile toplam satış tutarı üzerinden yapılacak değerlendirmeyle jüriye sunum yapmaya hak kazanan ilk 10 kadın belirlenecek. Adaylar, proje jürisine bir sunum yaparak projeyle elde ettikleri başarıyı ve yaşadıkları değişimi anlatacak. Jüri değerlendirmesi sonucunda ödüle hak kazanan ilk 5 kadın belirlenecek. Aynı zamanda bu yıl verilecek ödüllere ek olarak projeye bu zamana kadar katılan tüm kursiyeleri tanıtmak ve dijital yeteneklerini desteklemek amacıyla online bir halk oylaması düzenlenecek. 2017 yılı Kasım ayında düzenlenecek törende, birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 7 bin 500 TL ödül verilecek, iki kişiye 3’er bin TL değerinde Jüri Özel Ödülü sunulacak.   Halk oylaması kazananı ise 15 bin TL  ile ödüllendirilecektir.  
 
Trabzon’da 1.500 kadına eğitim verilecek
 
“Girişimcilikte Önce Kadın Projesi”nin ikinci döneminde, toplam 72 Halk Eğitimi Merkezi’nde 140 danışman öğretmenin liderliğinde yaklaşık 6 ay boyunca 10 bin kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimleri verilecek. Proje, Trabzon’da da 10 Halk Eğitimi Merkezi’nde, 15 danışman öğretmenin liderliğinde yürütülüyor. Bu sayede, Trabzon’da yaşayan 1.500 kadına eğitim verilerek gelir elde etmeleri sağlanacak. 
 
Hedef 20 bin kadın
 
Kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi” Nisan 2015’te hayata geçirildi. İlk yılında 10 bin kadına ulaşarak 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer yaratan projenin yeni döneminde de 10 bin kadına daha eğitim verilerek toplam 20 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.