KYK kredi ve burs başvuruları başladı!

KYK kredi ve burs başvuruları başladı. KYK burs başvuru tarihi ne zaman? Üniversiteye yeni başlayan ve ara sınıflarda okuyan öğrenciler için "KYK kredi ve burs başvurusu" başladı. Peki KYK burs başvurusu nasıl yapılır? Müjde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'tan geldi. Detaylar haberimizde...

KYK kredi ve burs başvuruları başladı!
03 Ekim 2016 Pazartesi 07:45

KYK kredi ve burs başvuruları başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi ve burs başvurularının başladığını belirtti.

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından her yıl yüz binlerce öğrenciye tahsis edilen öğrenim kredisi ve başbakanlık bursunun bu dönemki başvuruları başladı. Konuya ilişkin açıklama Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'tan geldi.

Kılıç, sosyal medya hesabı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, KYK kredi ve burs başvurularının başladığını, faydalanmak isteyen öğrenciler için son günün 12 Ekim olduğunu belirtti. 

Gençlik ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamada da burs ve kredi için, yurt içinde ve KKTC'de okuyanların, diğer yabancı ülkelerde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin "e-Devlet" üzerinden veya "kyk.gsb.gov.tr" adresinden başvuru yapabileceği ifade edildi. 

Açıklamada, başvuruların, 12 Ekim Çarşamba günü saat 23.59'da sona ereceği kaydedildi. 

Yurt Başvuruları ne zaman sona eriyor?

KYK başvurusunda bulunacak öğrencilerin başvurularını 12 Ekim 2016 Çarşamba saat 23:59'a kadar yapabilecekler. 

Burs için başvuran her öğrenciye Kredi/Burs çıkmayacak 

Kredi ve burs tahsisi konusunda belirli kriterlere sahip olan KYK, öğrencilerin ve ailelerinin maddi durumlarını inceledikten sonra gerekli gördükleri kişilere burs ya da kredi tahsis etmektedir. Bu kriterlerin değerlendirilmesi, öğrencilerin teslim edeceği belgeler ve başvuru esnasında internet üzerinde belirtecekleri beyanlar karşılaştırılacak, iki bilgi arasındaki tutarlılık göz önünde bulundurularak sonuçlandırılacaktır. 
Eğer iki bilgi arasında tutarsızlık varsa, teslim edien resmi evraklar kurum tarafından baz alınacak. kredi başvurusu sonucunda burs ya da kredi almaya hak kazanamayan öğrencilere ise herhangi bir bilgi verilmeyecektir.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

KYK BURSU NEDİR ?

T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,
*Ön lisans öğrencileri,
*Lisans öğrencileri,
*Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi , gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
*İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
*Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
*ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
*Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler
Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
*Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
*Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
*Yabancı uyruklu öğrenciler,
*Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
*Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
*Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
*Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
*Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.

KYK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KYK başvurularının nasıl yapılacağı konusunda açıklama yapan KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, alınacak müracatların tamamının e-Devlet üzerinden yapılacağını, alınan başvurulardaki bilgilerin doğruluğunu 11 devlet kurumuna doğrulattıktan sonra burs tahsislerine başlanacağını sözlerine ekledi.

İlk başvuruların KYK resmi internet sitesi "kyk.gsb.gov.tr" üzerinden alınacağı işlem, sonuçların açıklanması ve öğrencinin burs/kredi almaya hak kazanmasının ardından resmi evrakların hazırlanmasıyla devam edecek. Başvuru öncesinde öncelikli adaylardan istenecek resmi evraklar ise şu şekilde olacak;

*Şehit çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşleri) veya gazi çocuğu (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge),
*Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi)
*Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (KYK tarafından araştırılacaktır.)
*Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (KYK tarafından araştırılacaktır.)
*3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki öğrenciler (Valilikten alınacak belge)
*Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular KYK tarafından T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından Milli Sporcu Belgesi.)
*Anne ve babası vefat edenler,(KYK tarafından Mernis'den alınmaktadır.)

ÖĞRENİM KREDİ VE BURSLARI NASIL ÇEKİLECEK?

Öğrenciler kyk.gov.tr adresindeki T.C. Ziraat Bankası linkinden KYK Kredi/Burs Ödemeleri bölümünden öğrenecekleri şubelerinden adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir. Öğrencilere TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre 6.-10. Günleri arasında ödeme yapılacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.