MEB okul terkini önlemek için Müdahale Modeli Programını uygulayacak

MEB, öğrencilerin örgün eğitim sistemini tamamlamadan okuldan ayrılmasını engellemek amacıyla önleyici rehberlik hizmetleri kapsamında Müdahale Modeli Programını uygulamaya koyacak. Türkiye'nin 12 ilinde pilot uygulaması yapılan model tüm okullarda hayata geçirilecek. İşte Müdahale Modeli Programının detayları...

MEB okul terkini önlemek için Müdahale Modeli Programını uygulayacak
07 Mart 2016 Pazartesi 23:51

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, okullarda devamsızlığı önlemek ve öğrencilerin eğitim hayatını yarıda bırakmasını engellemek amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirmeyi amaçlıyor. Hayata geçirilecek bu yeni model Türkiye'nin 12 ilinde 24 ortaöğretim kurumunda pilot uygulama ile denendi. Müdahale Modeli Programı adı verilen yeni uygulama okulu terk eden öğrenciler ile okulu terk etme eğilimi içerisindeki öğrencilerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. 

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün eğitime yönelik uygulamaları hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulunan Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, daha önce UNICEF iş birliğinde “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı ve Okul Terki Sebepleri ve 14-18 Yaş Grubunda Olup Örgün Eğitim Dışında Olan Çocukların Eğitim ve Çalışma Durumları İle İhtiyaçlarının Belirlenmesi – Araştırma Raporu” ve “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı, Okul Terk Sebepleri ve Örgün Eğitim Dışında Kalan Çocuklar Politika Önerileri Raporu” başlıklarını taşıyan araştırmaların gerçekleştirildiğini ve bu araştırma sonuçları neticesinde Müdahale Modeli Programının hayata geçirildiğini söyledi.
  

Ercan Türk, “Müdahale Modeli Programı bu çalışmaların bulguları ışığında örgün eğitim dışında kalma riski taşıyan çocukların devamsızlıklarının önlenmesi amacıyla hazırlanmıştır” dedi.

Müdahale Modeli Programı ile 21. yüzyıla hazırız bir gençlik

Genel Müdür Ercan Türk, okul terklerine yönelik bu kapsamdaki çalışmaların geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin Müdahale Modeli Programı ile 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan iletişim, yaşam ve kariyer, karar verme ve kariyer planlama, analitik düşünme ve sorun çözme, motivasyon, yılmazlık, etkili ders çalışma ve sportif etkinliklerde ekip oluşturma becerilerinin müfredat dışı etkinliklerle kazandırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Pilot uygulama ile 12 ilde 612 öğrenciye ulaşıldı

Müdahale Modeli Programı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Müdür Türk, bu kapsamda Ağrı, Ankara, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde Anadolu liseleri, Anadolu İmam Hatip, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerini kapsayan 24 okulda 2 pilot uygulama gerçekleştirildiğini söyledi.

Türk şu bilgileri verdi: "Program, 12 ildeki 24 ortaöğretim kurumunun 7’si Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Lisesi; 17’si ise diğer öğretim dairelerine bağlı ortaöğretim kurumu olup toplam 612 öğrenciye uygulanmıştır. İlk uygulamada her pilot okuldan okul yöneticileri, sınıf rehber öğretmenleri, okul rehber öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmenlerinden oluşan toplam 100 katılımcıya program kapsamında eğitim verilmiştir. Bu katılımcıların kendi okullarında 9. sınıf öğrencilerinden okulu terk etme riski yüksek olan öğrenciler ile yakın zamanda okulu terk etmiş öğrencilerden bir ‘sınıf’ oluşturularak haftada ikişer saat olmak üzere Müdahale Modeli çalışması uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı ikinci döneminde pilot okullar tarafından belirlenen bir 9. sınıf şubesinde program genişletilmiştir.

Genel Müdür Türk, ikinci uygulamada ise belirlenen pilot okullardan davet edilen 72 katılımcıya eğitim verildiğini, ‘Müdahale Modeli El Kitabı’nın güncellenerek pilot okullarda okulu terk etme riski bulunan 296 öğrenciye uygulandığını vurguladı. 

Uygulamayla ilgili fikirlerinizi sayfamızın en altındaki yorum bölümünden belirtebilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İrfan - 8 yıl önce
Bu nasıl bir anlayış hala kervan yolda dizilir sözü MEB de devam ediyor. Önce dersane kapat sonra onu temel lise diye ucubeye çevir. Şimdide öğrenci oraya gitmesin diye tedbir al. Ne ala