YGS ve LYS testlerinin yerini alan Yeni sınavlar Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve YKS bu yıl yapılacak. adaylar ve veliler bu sınavlara yönelik detayları merak ediyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) nedir? Temel Yeterlilik Testi'nde hangi dersler çıkacak, konularda bir değişiklik var mı? Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin geçen seneki YGS’den farkı nedir? İşte soruların cevapları...
2017 yılında üniversite sınavında önemli değişiklikler yapıldı. 2018 yılında üniversiteye giriş için YGS ve LYS testlerinin yerini alan Yeni sınavlar Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve YKS yapılacak. Bu nedenle adaylar ve veliler bu sınavlara yönelik detayları merak ediyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) nedir? Temel Yeterlilik Testi'nde hangi dersler çıkacak, konularda bir değişiklik var mı? Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin geçen seneki YGS’den farkı nedir? Bu gibi sorular sıkça sorulmaya devam ediyor. İşte üniversite sınavları ile ilgili önemli detaylar...
Temel Yeterlilik nedir? TYT'de hangi dersler var?
Temel Yeterlilik Testi, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsayacak. TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacak. Öğrencilerin kafalarını karıştıracak herhangi bir durum yok. Çünkü sorular MEB müfredatındaki konulardan gelecek.
Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecek.
Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek.
Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları; Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecek.
Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin geçen seneki YGS’den farkı nedir?
TYT'nin geçen yıla kadar yapılan YGS'den önemli bir farkı olacak. Bu da TYT’de yer alan Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki soruların sadece Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas alması olacak. YGS'ye oranla daha geniş alanı kapsayacak olan TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi ele alacak. Bu yüzden yeni sınav adaylara fırsat eşitliği sağlayacak.
Tabi farklılıklar yukarıdakilerle bitmiyor. YGS'de adayın aldığı 6 puan türü (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6) olmasına karşın TYT'de her aday için sadece bir puan hesaplanacak. Bu puana Temel YeterlilikTesti Puanı (TYT-Puanı) denilecek.
TYT puanında baraj şartı
TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
TYT puanı nasıl hesaplanacak?
Sözel Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı –Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Sosyal Bilimler-2 Testi (%50)) %60]
Sayısal Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Matematik Testi (%50) + Fen Bilimleri Testi (%50)) %60]
Eşit Ağırlık Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Matematik Testi (%50)) %60]
Dil Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [Yabancı Dil Testi %60]
YKS ile ilgili detaylı bilgi içinse haber sitemizi takip etmeye devam ediniz...