Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzalanması için YÖK Başkanlığında bir tören düzenlendi.
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzalanması için YÖK Başkanlığında bir tören düzenlendi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katıldığı törene, projeleri kabul edilen üniversitelerin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.
YÖK’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "YÖK tarafından başlatılan ve birçok ülkeye örnek olan Mevlana Değişim Programı geçmişte sadece öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini içerirken, 2016-2017 yılından itibaren, “Ülke Odaklı”, “Alan Odaklı” ve “Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı” olmak üzere 3 şekilde yürütülmektedir. İlk kez 2016-2017 eğitim öğretim döneminde başlatılan Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı yükseköğretim sistemimizin her alanında niteliğini arttırmayı ve uluslararasılaşmaya yönelik başlatılan çalışmaların bir parçası olarak yükseköğretim kurumları arasında işbirliğini teşvik etmeyi ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında, Başkanlığımızca belirlenen alanlarda yükseköğretim kurumlarımız tarafından hazırlanan projeler için gerçekleştirilecek değişim faaliyeti yurt içindeki ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarındaki öğrenci ve öğretim elemanlarını kapsamaktadır" denildi.
Program kapsamında, YÖK tarafından belirlenen alanlarda hazırlanan projeler için gerçekleştirilecek değişim faaliyetinin, yurt içi ve dışındaki yükseköğretim kurumlarının öğrenci ile öğretim elemanlarını kapsadığını belirten Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti;
"2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarımızdan başkanlığımıza toplam 152 proje ulaşmıştır. Projeler, ilgili alanlardaki uzman kişilerden oluşan panelistlerin yer aldığı panellerde değerlendirmeye alındı. 3 Ağustos 2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla, 18 yükseköğretim kurumumuzun 19 farklı ülkeyle değişimini öngören toplam 23 projenin desteklenmesi ve bu projeler için ilgili yükseköğretim kurumlarımızın özel Mevlana hesaplarına kaynak aktarılması uygun bulunmuştur. Başkanlığımız tarafından proje kapsamında giden öğrencilere bin TL ile bin 200 TL arasında; gelecek öğrencilere 925 TL burs verilecektir. Ayrıca yine YÖK tarafından proje kapsamında gelen ve giden öğretim elemanlarına yol masrafları dâhil olmak üzere maddi destekte bulunulacaktır. Yeni YÖK olarak, Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez akademisyenlerimizin uluslararası projelerini desteklemeye başlamış bulunmaktayız. Bugünden sonra da yurtiçindeki ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumları ile değişimi öngören proje çağrılarına devam edilecektir. Yeni YÖK olarak bütün faaliyetlerin ölçülebilir, amaçlı ve odaklı olmasına dikkat edilmektedir."
Desteklenecek alanlar ve proje sayıları hakkında bilgiler veren YÖK Başkanı, program kapsamında "sağlık ve moleküler-hücresel mühendislik"te 6, "sürdürülebilir çevre yönetimi teknolojileri, ekosistemler ve sürdürülebilir yapılı çevre"de 6, "malzeme bilimi ve mühendisliği"nde 4, "bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, sosyal ağlar, büyük veri"de 3, "enerji teknolojileri"nde 2, "gıda teknolojileri"nde 1, "havacılık ve uzay" alanında da 1 projenin destekleneceğinin altını çizdi.
Başkan Saraç, programda iş birliği yapılacak ülkelerin ABD, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İran, İspanya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Norveç, Pakistan, Polonya/Rusya, Tayland, Ukrayna ve Yunanistan olduğunu bildirdi.
Saraç, "Kurum olarak yaşadığımız mutluluk ve gururu da ifade etmek isterim. Bugünden sonra da yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla değişimi öngören proje çağrılarına devam edeceğiz. Yeni YÖK olarak bütün faaliyetlerimizin ölçülebilir, amaçlı ve odaklı olmasına özen gösteriyoruz. Bu önemli projemizin oluşumunda ve yürütülmesinde katkı sağlayan tüm personelimize teşekkür eder, projelerini bizimle paylaşarak değerlendirmemizden geçen tüm akademisyenlerimizi ve bağlı bulundukları üniversitelerin rektörlerini de tebrik ederim." dedi
Açılış konuşmanın ardından Saraç, üniversite rektörleri ve proje yürütücüleriyle tek tek desteklenecek proje sözleşmelerini imzaladı.
Böylece YÖK tarafından ilk kez akademisyenlerin uluslararası projeleri, Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenecek. Malezya'da 3, Japonya'da 2, Tayland'da 2, diğer 16 ülkeyle de birer projeyle değişim yapılacak.