YEP Puanını ve sıralamayı etkileyen Okul Puanı adaletsizliği yeniden gündemde

Devlet ve Özel okullarda okuyan öğrencilerin okul puanları farklılık gösterebiliyor. İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Memiş, sıralamaya etkisi olan okul puanları ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

YEP Puanını ve sıralamayı etkileyen Okul Puanı adaletsizliği yeniden gündemde
01 Temmuz 2017 Cumartesi 19:15

İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Memiş, Okul notlarının Yerleştirmeye Esas Puanına etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda buludu. Özellikle özel okullar ve devlet okulları arasındaki okul puanı farkı, YEP puanlarına da etki ediyor. Bu durum beraberinde büyük tartışmalara neden oluyor. TEOG ve LYS puanlarına etki eden okul puanları ile ilgili İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Metin Memiş çarpıcı tespitlerde bulundu. 

Okul notlarının yerleştirmeye esas puana etkisi

Okul puanlarının yerleştirmeye esas puana eklenmesinde zaman zaman değişiklik yapılsa da tartışma bitmiyor. Tartışmanın fitilini özel okullar ile devlet okullarında verilen notlar arası farklılık ateşliyor. Özellikle TEOG YEP'i baz alarak konuşacak olursak karşımıza genelde şöyle bir durum çıkıyor: Devlet okullarında bütün soruları doğru cevaplayan öğrencilerden pek azı YEP'ten tam puan alabilirken özel okullarda okuyup da bütün soruları doğru yapanların çoğunluğu tam puan alıyor. Neden peki? Devlet okullarında öğrencinin bütün notlarının 100 olması nadir bir durumken özel okullarda olağan kabul ediliyor. Hal böyle olunca özel okullarda okuyan öğrenciler, hem Orta Öğretim Okullarına hem de Üniversiteye girişte çok daha avantajlı oluyorlar. Bu durum karşısında devlet okullarında okuyan öğrenciler ve aileleri haklı olarak isyan ediyorlar.

Özel Okulların Bol Kepçeden Not Vermesi Sıralamayı Etkiliyor

Özel okulların bol kepçe not verme alışkanlığı sadece tam puan alırken değil bütün sıralamada etkili oluyor. Okul notu yüksek olan öğrenci aynı neti olan ve okul puanı düşük öğrencinin sıralamada çok çok üzerine çıkıyor ve yerleştirme esnasında çok avantajlı hâle geliyor. Sistem, parası olanın çok daha avantajlı olduğu bir sisteme dönüşüyor. Meselenin vahametini ortaya koymak için LYS'den bir örnek vermek istiyorum: Diploma notu 80 olan öğrencinin yerleştirme puanı hesaplanırken ham puanına 48 puan ilave edilirken, diploma notu 100 olan öğrenciye ise 60 puan ekleniyor. 12 puanlık fark, sıralamada inanılmaz bir fark oluşturuyor ve kazanılan okul noktasında muazzam derecede belirleyici oluyor. Burada can alıcı soru şu: Devlette diploma notu 80 olan öğrenci özele gitseydi diploma notu yüz olur muydu? Bu soruya Türkiye'de eğitim gerçeğini bilen herkesin cevabı EVET'tir. Örnekleri çoğalttıkça birilerinin nasıl bir vebalin altına girdiği daha iyi anlaşılıyor.

Bu vebalden kurtulmak için binbir güzel yol bulunur

Bu vebali daha fazla taşımak istemeyenleri göreve çağırmak bizim görevimiz. Vebalden kurtulmak için binbir güzel yol bulunur. Yeterki istensin. MEB, paydaş kurum ve kuruluşları bir araya getirsin, çözüm bulunsun ve memleketin çocukları arasındaki adaletsizlik de bitsin.

Erol Ermiş

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.