Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, programı kapsamında geldiği Şanlıurfa’da, eskiden üniversiteyi bitirenlerin bile işsiz kaldığını, ancak şimdi gençlerin üniversiteye gitmeden meslek sahibi olma imkânı sağlamak için çalıştıklarını belirtti.
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, programı kapsamında geldiği Şanlıurfa’da eğitime ilişkin yapılan yatırımlara değinerek, ´´Şanlıurfa’da 80 yılda yapılan derslik sayısı 5 bin civarındaydı şimdi ise 20 bindir. 80 yılda yapılan dersliğin 3 katı bizim dönemde yapılmış, biri 5’e çıkarmışız. Öğretmen sayısı da arttı.” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Yılmaz, derslik başına düşen öğrenci sayısının da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, kaliteli bir eğitim verebilmek için derslik başına düşen öğrenci sayısının mutlaka azaltılması gerektiğini kaydetti. Öğrenci sayısının artmasına rağmen derslik başına düşen öğrenci sayısının azaldığını belirten Bakan Yılmaz şöyle devam etti: “Öğrenci sayısı 2002 yılında yaklaşık 300 bin civarındayken, 600 bine çıkarak bizim dönemimizde yüzde 100 artmıştır. Vazifemiz doğan her evladımıza daha iyi, kaliteli bir eğitim vermektir.”
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 60’tan 30’lara düştü
Kaliteli eğitimin kriterlerinden birinin de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı olduğuna vurgu yapan Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Örneğin Şanlıurfa’da 8 bine yakın öğretmen varken şimdi 28 binin üzerine çıktı, yani 4 kata yakın artış var. Eğer bir derste 60 öğrenci varsa, dersin de 40 dakika olduğunu düşünürünsek, öğretmenin her öğrenciye bir dakika ayırması mümkün değildir. Her öğrenciye de bir dakika ayıramazsanız o eğitime kaliteli eğitim diyemezsiniz. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı eskiden ilkokullarda 60’lar civarındayken şimdi 30’lara düştü. Ortaöğretimde ise 40 civarındayken şimdi 20’lere kadar düştü. Dolayısıyla kaliteli bir eğitim için öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltmak gerekiyor. ´´
“Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyoruz”
Şanlıurfa’ya yapılacak yatırımlara değinen Bakan Yılmaz, Şanlıurfa’da 60’ın üzerinde yatırım programı olduğunu, bu programların tamamlanması halinde eğitim konusundaki problemlerin büyük bir kısmının biteceğini kaydetti. Eskiden üniversiteyi bitirenlerin bile işsiz kaldığını, ancak şimdi gençlerin üniversiteye gitmeden meslek sahibi olma imkânı sağlamak için çalıştıklarını belirten Bakan Yılmaz, “Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyoruz. Meslek lisesi mezunu çocuklarımıza üniversiteye gitmeden iş sahibi olmalarını kılmak lazım. Bir konuda yetkin kılmak lazım. Ama istiyorsa meslek lisesini bitiren üniversiteye de gidebilsin. Hamdolsun bu bizim dönemimizde gerçekleşti. Çok daha iyi noktalara gelebilmek için de birlik ve beraberliğimizi daha güçlü hale getirmemiz lazım.” diye konuştu.