Berat Albayrak açıkladı! Yeni ekonomi yaklaşımı...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi ile ilgili beklenen açıklamayı yaptı. İşte Albayrak'ın konuşması ve yeni ekonomi yaklaşımı...

Berat Albayrak açıkladı! Yeni ekonomi yaklaşımı...
10 Ağustos 2018 Cuma 17:12

Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli için bugün önemli açıklamalarda bulundu.  Dolmabahçe'de açıklama yapan Albayrak, "Yeni dönemin yeni ekonomik anlayışı olacak. En etkin politikların yaşanacağı bir dönem olacak. Yeni dönemde kararlı bir yaklaşım sergileyeceğiz." dedi..

İşte Bakan Berat Albayrak'ın açıklamaları;

Türkiye, son 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktı. Bugün yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı olacak. Bizim Türkiye olarak orta gelir grubundan, üst gelir grubuna çıkmamız için daha önce de toplantılar gerçekleştirmiştik. Şimdi yeni dönemde yeni ekonomik bir anlayış olacak En etkin politikaların yaşanacağı bir dönem olacak. Her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız, bu görüşmeler ve istişareler Türkiye'nin bu yolculuğunda önemli bir adım olacak. Orta Vadeli Program Eylül'de açıklanacak.

Güçlü temelleri olacak

Yeni dönemde kararlı bir yaklaşım sergileyeceğiz. Yeni model olarak ortaya çıkacak olarak bu Bakanlığın koordinasyonunda önemli bir yeni dönem başlayacak. Dizayn ettiğimiz sistem sürdürülebilir olacak. Güçlü temelleri olacak. Esen rüzgarlara karşı ne kadar az sallanırsanız o kadar güçlü olursunuz. Ekonomimizi güçlü temeller inşaa edeceğiz. Ekonomideki tablo makro göstergelere göre makul değil. Paydaşlarla daha etkin iletişim ve güven oluşturacağız. Spekülasyonun ekonomiyi etkilemesine izin vermeyeceğiz.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı

İlk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ekonomimiz için çok önemli. Finansal istikrar daha güçlendirilecek. Özellikle Bankacılık sektörü, ülkemiz için en temel sektörlerden biri olmaya devam edecek. Sermaye piyasaları içindeki payını, azaltacağız.

Enflasyonla güçlü mücadele

Yapısal reformlar hızlı bir şekilde hayata geçirilecek. Sağlam sürdürülebilir bir ekonomik yaklaşımı olacak. Enflasyonla güçlü mücadele olacak. Cari açığın düşürülmesi için stratejik adımlar atılacak. Güven ortamının iyileştirilmesi için, sermaye piyasalarını derinleştirecek çok önemli bir süreç yaşacağız. Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık. Kamuda borçlanmalarla ilgili bir dizi uygulanan yeni bir süreç olacak. Çünkü kamu kaynaklarının verimli kullanılmasının sağlanması çok önemli.

Bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin artırılması yeni ekonomi yaklaşımının diğer bir prensibi. Ekonomik dengelenmeyi sağlamak için ilk sac ayağı enflasyonla mücadele olacak.

Türk Liramızın güveninin artırılması

Tüm piyasa paydaşlarıyla reel ekonomi, finansal ekonomi tüm paydaşlarla daha etkili iletişimi ortaya koymanız lazım. Kalıcı ve güçlü bir yapı noktasında bunlar olmazsa olmaz. Değişime ayak uydurmak olmazsa olmaz olacak. Değişimden neyi kastediyoruz. Bu noktada baktığımızda piyasa ile güvenin sağlanmasından sonra diğer noktaya geçiyoruz. Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Olması gereken politikalar üzerinde bu sürecin temelinden bahsedeceğiz. Sizin bu iletişim ve uzlaşmacı politikaların seçilmesi ile ilgili adımları attığınızda spekülasyonların ekonomimize etkisini göreceğiz. Çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Türk Liramızın güveninin artırılması. Etkileri güçlü ve etkin bir şekilde yöneteceğiz.

Yeni vergi sistemi

Nüfus ve üretim çok önemli, üretim odaklı bir büyümeyi destekleyecek, temeli de sağlam bir şekilde dönüştürürse Türkiye'yi kimse tutamaz. Bu noktadaki iki temel unsuru güçlü bir şekilde yürüteceğiz. Sadeleştireceğimiz vergi sistemiyle ilgili maliyede çok ciddi bir değişim süreci yaşanacak. Hazinemizin iki aylık borç çevirme oranını yüzde 125'lerden yüzde 110 çektik. Yılın kalan aylarında da bu oranı yüzde 100'e çekeceğiz.

Cari açığın düşürülmesi

Hangi kamu harcaması olursa olsun yatırımı bu modelin belirlediği kriterlere göre yapacağız. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın teknolojik ürün üretimin katma değer açısından durumuna bakacağız, ihracatı artırıyor mu buna bakacağız. Cari açığın düşmesine bir katkısı var mı? Yatırım ve harcamaları etkin bir şekilde yöneteceğiz. Bu model için bu sistematik mimari için tüm paydaşlarla ortak hareket edeceğiz. Bu süreç 81 milyonun desteği ile, iş dünyasının, akademisyenlerin katkısı ile devam edeceğiz. Önce Türkiye. Bu yatırımların ötesinde özellikle kamu ve kamu dışındaki paydaşlarımızın bu bilinçlenme sürecine hep birlikte el birliği ile sahiplenmesiyle başarılı bir neticeye ulaşacak.

Emlak ve Kalkınma Bankası daha da büyüyecek. Türkiye çok güçlü bir ülke bugün son 15 yıllık yolculuğunda çok büyük bir dönüşüm ve değişim gerçekleşti. Bugün de yeni bir dönemin başlangıcındayız. Tüm paydaşlar ve milletimiz şunu bilmelidir. Türkiye bu yol haritasıyla kendine özgü, güçlü temelleriyle 2023'e kadar daha da güçlenecek.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.