Faizlerde Yükseliş Kalıcı Hale Geliyor

Ekonomist Uğur Gürses faizlerdeki yükselişin her alanda kalıcı hale geldiğini yazdı.

Faizlerde Yükseliş Kalıcı Hale Geliyor
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Radikal Gazetesi'nde dikkat çekici ekonomi yazılarına imza atan ekonomist Uğur Gürses banka faizlerini ele alarak faiz oranlarındaki yükselişe dikkat çekti.

Merkez Bankası'nın arttırım sinyali vermemesi, ya da düşük arttırım sinyali vermesinin piyasalarda pek de yorumlanmadığını belirten Gürses, piyasanın kendi faizlerini oluşturma yolunda ilerlediğini söyledi. Gelen son rakamlar piyasa faizlerini Merkez'in gerçeklik algısının üstüne çıkardı. 

Uzun süredir yoğun döviz baskısına rağmen faizleri arttırmama yönündeki siyasi kararı uygulayan Merkez Bankası bu alandaki sıkışıklığı aşamadı. Bankalar bir biri ardına mevduat ve borçlanma faizlerinde değüişikliğe giderken gelinen aşamanın kalıcı olduğu yorumları yapılıyor. 

Bankalardan kullanılan kredilerin ortalama faizlerini inceleyen Gürses, Merkez'in en son arttırım kararının 5 puan üstünde bir rakamın oluştuğunu belirtti. Öte yandan tahvil faizleri ve mevduat faizlerinde de bankalar kanalıyla güçlü bir değişimden söz edilebilir. 

Uğur Gürses Merkez Bankası'nın faiz arttırmamasına rağmen bu düzeylere yükselen faizler dolayısıyla artık gerçekle barışılması gerektiğini ifade ediyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.