Helal Sermaye Sertifikası geliyor - Sertifikayı alabilmek için gereken kriterler

TSE, işletmelere 'Helal Sermaye Sertifikası' vermede sona geldi. Dünyada bir ilk olacak sertifikayı almak için kriterler neler? Helal Sermaye Sertifikası ile ilgili detaylar haberimizde.

Helal Sermaye Sertifikası geliyor - Sertifikayı alabilmek için gereken kriterler
30 Ekim 2016 Pazar 17:39

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), dünyada tek olacak "Helal Sermaye Sertifikası" ile ilgili çok önemli adım atıyor. Türkiye'nin helal parada dünyanın bir numarası olmasının hedeflendiği uygulamada, sertifikayı alan ürünlerin helal para ile yapıldığını, çalışanların maaşlarının helal para ile ödendiğini kanıtlamış olacak.

Uzun süredir üzerinde çalışılan 'Helal Sermaye Sertifikası'nda son aşamaya gelinirken, sermayesinin helal olduğunu ispatlayan işadamlarına bu sertifikadan verilecek.

Helal Sertifikası Belgesi almak için kriterler neler?

Sertifikayı almak isteyen işletmeler öncelikle ürettikleri ürünlerin helal para ile yapıldığını kanıtlaması gerekiyor. Faiz işine girmemiş olmak ilk şart olarak gözükürken, işçilerinin alacaklarını zamanında ödüyorlar mı, kasasında para bulunmasına rağmen devlete olan borçlarını ödüyor mu gibi soruların cevabını verdikten sonra bu sertifikaya sahip olabilecek.

Şirketler bu kriterler baz alınarak denetlenecek. İlgili kuruluşlarla irtibata geçilerek kriterlere uygunluklar kontrol edilecek. Mesela Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile irtibat sağlanarak, işverenin çalıştırdığı işçilerin sigorta primlerini düzenli yatırıp yatırmadığı ya da maaşlarını ödeyip ödemediği kontrol edilecek.

Dünya'da bir ilk olacak şekilde gerçekleştirilen sertifikayı alan işletmelerin, mali kaynaklarından, işçilere verdikleri ücretlere ve ürettikleri ürünlere kadar her alanda elal kriterlerine uygunluğu tescillendirmiş olacak.

Tüketiciler helal sertifikası almış işletmelerden rahatlıkla alışveriş yapabilecek.
HELAL PARA ADRESİ OLACAĞIZ
Şirket sermayelerinin mali gizliliğe zarar vermeden denetlenebilir olması ve şeffaflık ölçütleri de helal sertifikası verilmesinde ön koşullardan biri olacak. TSE'nin çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni sertifikanın dünyaya örnek teşkil edecek şekilde mevzuatlandırılması da düşünülüyor. Böylece helal gıdada olduğu gibi helal parada da dünyanın adresinin Türkiye olması hedefleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.