'Kara elmas' fındık bahçelerinde yetiştirilebilecek

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pekşeni "Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur. Fındık fidanlarına trüf mantarı aşılanarak yetiştirilebilir." dedi.

'Kara elmas' fındık bahçelerinde yetiştirilebilecek
14 Ekim 2017 Cumartesi 23:00

Toprak altında yetiştiği için pek fazla tanınmayan ancak dünyada gıda ve kozmetik pazarlarında yüksek fiyatlarda alıcı bulan "kara elmas" trüf mantarının Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık bahçelerinde yetiştirilebileceği belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca dünyada "kara elmas" olarak bilinen trüf mantarının üretiminin yaygınlaştırılması çalışması yapmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Trüf mantarının toprak içinde yetişen, ekonomik değeri yüksek, özellikle Fransa ve İtalya'da yüzyıllardır tüketilen bir ürün olduğuna işaret eden Pekşen, sınırlı coğrafyalarda bulunan bu türü Türkiye açısından önemli konuma getirmek amacıyla doğal yetiştiricilik alanlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma yürüttüklerini anlattı.

Bu mantarın kültüre alınarak yetiştiricilikle ilgili çalışmaların devam ettirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Pekşen, "Fındık bahçelerinde trüf mantarı geliştirilmesi ile ilgili bir yıl önce çalışma ve araştırma başlattık. Trüf türlerinin fındık bitkisine aşılanarak geliştirmesi ekonomik açıdan büyük kazanç olacaktır." dedi.

Trüf mantarının toprak altında fındık ağaçlarının köklerine tutunarak beslenip geliştiğinin altını çizen Pekşen, böylece hem mantarın hem de fındığın gelişiminin daha verimli olacağını vurguladı.

Türkiye'de trüf mantarının doğal ortamda yetişmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Pekşen, şunları kaydetti:

"Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine yakın yerlerde, toprağın 50 santimetre kadar altında yetişiyor. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Bu mantar türü, yenilebilir mantarlar içinde yetiştiriciliği en zor olanıdır. Ülkemizde trüf mantarının 42 türü tespit edilmiştir. Özellikle Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yaygındır. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık alanları da yetiştiricilik için çok uygundur. Fındık fidanlarına trüf mantarı aşılanarak yetiştirilebilir. Bu nedenle fındık tarımı ile uğraşan üreticilerin trüf mantarı yetiştiriciliğine yönelmesi ekonomik açıdan önem taşımaktadır."


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.