Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, Dolar ve euro fiyatı ne oldu?

Merkez Bankası kritik toplantı sonrasında faiz kararını açıkladı. Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan yeni toplantıda faiz kararı çıktı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, Dolar ve euro fiyatı ne oldu?
20 Nisan 2016 Çarşamba 14:34

Merkez Bankası yaptığı kritik toplantı sonrasında faiz kararını belirledi.  Başkan Murat Çetinkaya'nın yeni başkan olmasından sonra ilk olarak yapılan toplantıdan kritik faiz kararı çıktı. 

Faiz koridoru beklendiği gibi gerçekleşti ve Merkez Bankası'nın üst bandında 50 puan indirime gidildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Marjinal Fonlama Faizini yüzde 10'a indirdi ve MB politika faizini yüzde 7,5'te sabit bıraktı.

Konu ile ilgili Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" 

Karar sonrası Dolar ve euro'da son durum ne? 

Faiz kararının açıklanmasından sonra dolar ve euro fiyatları düştü. Dolar yüzde 0,70 oranında düşüş göstererek piyasada 2,80'den işlem görüyor. Euro ise faiz kararı sonrasında, yüzde 0.0520 düşerek 3,1985'den işlem görüyor. 

Serbest Piyasada Amerikan Doları güne yüzde 0.1014 oranında yükselişle başlamıştı. Sabah saatlerinde Amerikan Doları alış fiyatı 2,8338 TL'den işlem görürken satış fiyatı 2,8345 TL'den işlem gördü.. 

Serbest Piyasada Euro ise güne yüzde 0.1918 oranında artarak güne başlarken, alış fiyatı 3,2224 TL olurken satış fiyatı 3,2227 TL'den işlem görüyor. 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.