EŞEKLİK YAPMAK
Bazı kişiler, bazı kişilere söylenmemesi gereken sözü ya da yapılmaması gereken hareketi yaparlar. Kendisine, edebe aykırı hareket yapılan kişi, bu söz ve hareketten alınır, üzüntü duyar. Böyle olaylar karşısında,“ Eşeklik etti.” “ Eşeklik etme.” İhtarında bulunulur. Yani bu gibi kişiler, “ Lokum diyeceği yere bokum.” Diyen kişilerdir. Yaptıkları bir nevi, eşeğin gerdan kırmasına benzer. Günün birinde birileri eşeğe, “ haydi bir gerdan kır da görelim.” Der. Eşekte iki arka ayağı üzerine kalkar ve iki kez zırt zırt osurur. İşte bunun için acayiplik içeren olaylar, eşeklik olarak vasıflandırılır.
Eşeklik yapmak, istemediğimiz birine acayip sayılacak bir şey yapmak v e söylemektir. Ayrıca istemediğimiz bir sözü ve hareketi her nasılsa söylemek ya da yapmaktır.
Sözlük anlamına göre eşeklik, incelikten uzak, çok kaba ve anlayışsızlık, düşüncesizlik, eşeğe yakışır bir şekilde yapılan harekettir.
Kaba ve anlayışsız davranış olarak tanımlanana eşek bari hareketlerin, bazı kişilerce, bazı kişilere yapıldığı sıkça görülen bir hadisedir. Böyle bir hareket yapıldığında, kendisine karşı hareket yapılan insanı üzen bir hareket oluşturur. Kişinin duyduğu üzüntünün giderilmesi için, kaba davranışta bulunan kişinin, pişmanlık duyarak özür dilemesi gerekirse de, bu kaba hareketi yapanlar cahil kişiler olsalar gerek ki, bir özür bile dilemedikleri gibi, adeta yaptıklarından gurur duyarcasına hareket sergilerler.
Öyleyse böyle bir saygısız hareket içerisinde bulunanlar ya aile terbiyesinden yoksun ya da birilerine sırtını dayayarak ondan destek alanlardır. Ancak eşeklik yapmak genellikle bazı insanların içinden bulunduğu ve bunun içinden geleni, yani genlerinde bulunanı yaptıkları da, anlaşılmaktadır. Onun için denir ki, “ Bir insanı istediğin kadar eğit, için de varsa eşeklik, elbette bir gün ortaya çıkar.” “ Bir adamın ruhunda eşeklik varsa, okumuş olması içindeki eşekliğe etki etmez.” Okumak cehaleti alır, eşeklik baki kalır.” Sözleriyle ifade olunmuştur.
Öyleyse bir insanın eşeklik yapmaması için, asil insan olması ya da içerisinde eşekliğin bulunmaması gerektir. Çünkü insanda oluşan kötü bir duygu, sonradan telafi edilememektedir. O nedenle tahsil görmüşler içerisinde dahi eşeklik yapanların bulunması doğaldır.
Eşeklik yapma hareketlerinin sonlandırılması için, çocuk yaşta iken, yanlışlardan vazgeçirilmesi, doğru olanların öğretilmesinin şart olduğu anlaşılmaktadır. Bu hususu gerçekleştirmek ise, aileler ile okul idaresine düşmektedir. Çocuğun içinde bulunan eşeklik duygusunu yok etmek, ancak bu yolla mümkün olacaktır.
Bunu sağladığımız an, hem üzen ve hem de üzülen kişi olmaktan kurtulmamız mümkün olacaktır. Yani hiçbir kimse eşeklik ve hatta eşek oğlu eşeklik yapmayacaktır.