3 madde yürürlüğe girecek

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" 3 Kasım 2019'da hayata geçirilecek. Ancak 3 madde, hemen yürürlüğe girecek. Diğer maddeler için de uyum yasaları çıkarılacak.

3 madde yürürlüğe girecek
17 Nisan 2017 Pazartesi 16:59

Anayasa değişikliği halkın onayından geçti. Yeni hükümet sistemi 3 Kasım 2019'da hayata geçirilecek. Ancak 3 madde de hemen uygulamaya gidilecek. Hemen yürürlüğe girecek olan bu 3 maddeye göre, partili cumhurbaşkanlığı başlayacak, askeri yargı kalkacak, HSYK yeniden yapılandırılacak.

18 maddelik Anayasa değişikliği düzenlemesinde hemen yürürlüğe girecek o 3 madde;

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Anayasa değişikliğine göre, Anayasa'nın 101'inci maddesi değiştirilmiş oldu. Artık Cumhurbaşkanı'nın parti üyesi olmasının önünde bir engel kalmadı.

Buna göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurucusu olduğu AK Parti'ye dönebiliyor.

HSYK'NIN ADI VE YAPISI DEĞİŞECEK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ismi 30 gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişerek, üye sayısı 23'den 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşürülecek.

Adalet Bakanı ile müsteşarının doğal üye olacağı Kurul'un dört üyesini cumhurbaşkanı, yedisini ise TBMM seçecek.

ASKERİ YARGI KALDIRILIYOR

Askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi de tamamen sivilleşecek. Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek.

UYUM YASALARI ÇALIŞMALARI

Adalet Bakanlığı, anayasa değişikliği için uyum yasalarına yönelik çalışmalara başladı. Bu kapsamda öncelikli olarak 7 kanundaki 144 maddede düzenlemeye gidilecek.

Meclis aritmetiği 600 milletvekiline ve Cumhurbaşkanlığı sistemine göre düzenleneceğinden Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü değiştirilecek. Başbakan ve Başbakanlık gibi, yeni sistemde yer almayan ifadeler yasalardan çıkarılacak. Her kanun için ayrı düzenleme yapmak yerine, tek bir yasayla bu ayıklamanın yapılabileceği belirtiliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.