ABD'li sözcüyü zora sokan Musul sorusu

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın brifinginde, Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınması için sürdürülen operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD'li sözcüyü zora sokan Musul sorusu
18 Ekim 2016 Salı 14:14

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, DEAŞ’ın şehri savunmak için ahlak dışı ve tehlikeli taktiklerle büyük bir direniş göstermesini beklediklerini söyledi. Operasyonda gelinen nokta konusunda bilgi veren Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Iraklı güçlerin şu ana dek "hedeflerine büyük ölçüde ulaştığını" belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise günlük basın toplantısında, Musul operasyonunun Irak hükümeti tarafından yürütüldüğüne ilişkin açıklamaları tekrarlayınca, bir gazetecinin sorusu karşısında zorlandı.

Toner’a, “Peki orada bulunan Amerikan askerleri emirleri Irak hükümetinden mi alıyor?” şeklinde bir soru yöneltildi. Toner, “Biz orada sadece eğitim ve danışmanlık için bulunuyoruz” yanıtını verdi.

Bu yanıtın ardından bu kez de Toner’a, “Ne zamandan beri ABD, yabancı askerlerin Irak içerisinde bulunması için Irak hükümetinin rızası olması gerektiğini düşünüyor? Daha önce siz girip önceki lideri devirdiniz” ifadesi kullanıldı.

Bunun üzerine Toner, “Şu anda şartlar farklı. Bugün Irak’ta seçilmiş bir hükümet var” değerlendirmesinde bulundu.

MUSUL OPERASYONUNDA SON DURUM

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın brifinginde, Musul'un DAEŞ'den geri alınmasına yönelik operasyona dair soruları yanıtladı.

Operasyonların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin herhangi bir zaman çizelgesinin bulunmadığı belirten Earnest, "Bu operasyon şüphesiz DAEŞ'i zayıflatmak ve nihayetinde yenilgiye uğratmaya yönelik daha kapsamlı çabaların önemli bir parçası. Operasyon, bu çabalarda ilerleme kaydedildiğinin bir göstergesi ancak hedefe ulaşmak için Irak içinde bile yapılması gereken daha birçok önemli iş var" dedi.

"OPERASYON BİRAZ ZAMAN ALACAK"

Earnest, kentin örgüt için önemine dikkati çekerek;

"Musul DEAŞ için sembolik bir ehemmiyete sahipken onları buradaki yerlerinden etmek önemli bir stratejik oyun. Bizim beklentimiz bu operasyonun biraz zaman alacağı yönünde çünkü Musul büyük bir şehir olduğu gibi DAEŞ de son iki yıldır burayı savunmak için kazılar yapıyor. Şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler." şeklinde konuştu.

Earnest, örgütün büyük bir direniş göstermesini beklediklerini kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Pişkin adamlar. Bunların utanma duygusu yok.