Avrasya Tüneli yarın açılıyor

İstanbul’un iki yakasını deniz altından tüp geçitle bağlayan Avrasya Tüneli, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılacağı törenle saat 14.00'te açılıyor.

Avrasya Tüneli yarın açılıyor
19 Aralık 2016 Pazartesi 20:01

Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla yarın saat 14.00'te hizmete açılacak. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14.5 kilometre, bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek tünelin hizmete alınmasıyla İstanbul'un iki yakası arasındaki mesafe, 15 dakikada geçilebilecek.

160 yıl önce denizin altından Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirmeyi öngören Abdülhamid Han'ın rüyası gerçeğe dönüştü. İstanbul Boğazı'nın iki yakası İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi olan Avrasya Tüneli ile birleşti. Araçla ilk geçişi ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Avrasya Tüneli, yarın düzenlenecek törenle hizmete giriyor. Kumkapı'da saat 14.00'te yapılacak tören halkın da katılımıyla gerçekleştirilecek.

GEÇİŞ ÜCRETİ 17 TL

14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücretinin 17 TL olacağı planlanıyor. 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak. Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde olduğu gibi gişelerden geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek

SADECE OTOMOBİL VE MİNİBÜSLER GEÇECEK

-Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da.

-Tünel, ileri teknolojisiyle güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak.

-Tünelde her katta iki şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.

-Sis ve buzlanma durumunda kesintisiz yolculuk olacak.

-Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.

-Trafik yoğunluğu azalacak ve egzoz emisyon oranı azalacak.

-Tarihi yarımadanın doğusunda trafik azalacak.

-Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinin trafiği rahatlayacak.

-Yapısı İstanbul siluetine zarar vermeyecek.

-Sadece minibüs ve otomobiller kullanabilecek.

-OGS ve HGS ile ödeme yapılacak. Yolcular için ek ücret yok.

-Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.

Tünel girişlerinde ve içinde 7/24 görev yapan İlk Müdahale Ekipleri olaylara hemen müdahale edecek.

-Projede iki milyon metreküp kazı yapıldı. 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle; 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı. 18 stadyum yapacak kadar beton ve 10 tane Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı.

-Tünel, Yap-İşlet-Devret modeliyle, 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştirildi. Tasarım ve inşaatı gerçekleştiren şirket, 24 yıl 5 ay süreyle işletmesini üstlenecek. Süre bitince tünel kamuya devredilecek.

BOĞAZIN 106 METRE ALTINDAN GEÇİYOR

Deniz altındaki tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından, karada devam eden bağlantı yolları çalışmaların da sona gelindi. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 km iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.

60 BİN METREKARE DENİZ DOLGUSU YAPILDI

Dev projede bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarında sona gelindi. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları, yapıldığı belirtildi. Aynı açıklamada yeni yolların asfaltlanması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği açıklandı.

AÇILIŞA YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞIYOR

Avrasya Tüneli projesinin Samatya bölgesinde küçük bir bölgede asfaltlama çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor. Bu bölgenin açılışa yetiştirilmesi için gece gündüz çalışıldığı öğrenildi. Tünellerin ağızlarının bulunduğu Çatladıkapı mevkiinde ise çalışmaların çok büyük bölümü tamamlandı.Tünel girişleri öncesi gişeler yerleştirilirken, açılış töreni hazırlıkları da başladı.

AVRASYA TÜNELİNİNDE GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

TÜNELİN ADI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tünelin ismini belirlemek için yapılan anketin iptal edildiğini, projenin isminin "Avrasya Tüneli" olarak kalacağını söyledi. Anadolu Yakası'nı denizin altından Avrupa Yakası'na bağlayan ve Göztepe- Kazlıçeşme arasını 1.5 saatten 15 dakikaya indiren projenin ismi için, geçtiğimiz günlerde açıklama yapılmış, Bakanlık öneriler alacağını söylemişti. Bakan Arslan, anketin amacının dışına çıktığını, bir yarış haline geldiğini kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.