Bahçeli: 2019'da cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağız

2019 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP'nin aday çıkarmayacağını vurgulayan Bahçeli, "MHP Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. 7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP sadıktır. MHP, cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyecektir" şeklinde konuştu.

Bahçeli: 2019'da cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağız
08 Ocak 2018 Pazartesi 12:10

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medyanın Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında önwmli açıklamlarda bulundu. İttifak tartışmaları üzerine değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı  ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı. Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

''Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan ittifak olmalıdır''

MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'le ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak tartışılan konular sayın Cumhurbaşkanı'nın veya bizim gündemimize düşmektedir. İleriki günlerde, arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz görüşlerimizi tekrarlayarak yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz. 

91 yılında Refah Partisi, MHP ve Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) bir araya gelerek bir ittifak oluşturmuşlardır. Bu ittifak yasal olarak oluşamamıştır. Bu ittifak 62 vekil ile Meclis’te temsil edilmiştir. Sonuç itibarıyla seçimden Refah Partisi adıyla girildiği için seçim sonuçları Refah Partisi adına yazılmıştır. Hazine yardımından da mahrum kalmışlardır. Siyasi bilimlerin analizlerinde de MHP ve IDP hiç konu edilmeden Refah Partisi oyları üzerinden siyasi yorumlar ve siyasetin geleceğini belirleme gayreti içine girmişlerdir. Bu tecrübeyi yaşayan biri olarak siyasi yapının normalleşmesi açısından bir deneyimi yaşamış bir kişi olarak özellikle önümüzdeki yılları da göz önüne aldığımız takdirde MHP bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulamaya geçeceği süreç içinde uyum yasalarından seçim ve siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zamana siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de maddelerin konulması gerekmektedir. MHP çok pratik bir çözüm olarak üzerinde tartışılması mümkün olabilecek bir yaklaşımı ortaya koymuştur. Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan seçim  haklarını kaybetmeden ittifak olmalıdır.

''MHP Cumhurbaşkanlığı adayı  göstermeyecektir''

Türkiye'de yeni bir kapı açılmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halk oylaması ile kabul edilmiştir. Bu süreç 3 Kasım 2019'daki seçimlerle uygulamaya bütün kurum ve kuralları ile beraber geçecektir. Böyle bir süreci gölgelemek, ayrımlarla her türlü kaosu davet etmek doğru bir şey değildir. Anayasayı değiştirip yeni sisteme geçmeye katkı sağlayanlar, siyasi şartlar değişti, ben şunu düşünüyorum deme şansına sahip değildir.  Düşüncemiz Cumhur ittifakıdır. MHP Cumhurbaşkanlığı adayı  göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır.  7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP  sadıktır. Yenikapı meselesini de iyi anlamak lazımdır. MHP, cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı  ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa  kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer.

''MHP'nin hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz''

MHP'nin hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz. Bu  talebi yapanlara karşı da sert cevap verir, ahlaksızlık olarak görür. Seçilecek olan kişi yürütmeyi kendisi kurar, nasıl kuracaksa kendisinin bileceği iştir. Kendisine destek verdik diye ortaklık şeklinde, koalisyon devam edermiş gibi bir anlayışla sağdan soldan sapmaları kabul etmez. Cumhurbaşkanı'ndan da bunu kabul etmemesini isterim. MHP'nin hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.