Başbakan Binali Yıldırım'dan gündeme dair açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım, TRT'deki "Başbakan ile Özel Yayın" programında soruları yanıtladı. Birçok konuda açıklamada bulunan Başbakan Yıldırım, 'bedelli askerlik' ve MİT'e dair açıklamada da bulundu. İşte detaylar...

Başbakan Binali Yıldırım'dan gündeme dair açıklamalar
18 Ağustos 2016 Perşembe 08:40

Başbakan Binali Yıldırım, TRT'deki "Başbakan ile Özel Yayın" programında merak edilenleri yanıtladı. Başbakan Yıldırım, Van'daki terör saldırısı, FETÖ operasyonları, MİT, bedelli askerlik gibi bitçok konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Başbakan Yıldırım FETÖ soruşturmaları kapsamında bugüne kadar 40 bin kişinin gözaltına alındığını ve 5 bin 187 kişinin gözaltı durumunun devam ettiğini, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını, 79 bin 900 kişiye el çektirildiğini, 5 bin 14 kişinin memuriyetten çıkarıldığını, 35 hastane ve sağlık kuruluşu bin 61 eğitim öğretim kuruluşu, 723 yurt, 15 üniversite, 19 sendika, bin 123 dernek, toplam 4 bin 262 kurumun kapatıldığını belirtti. 

Vatandaşların darbe sırasında görevini yaptığını ifade eden Başbakan Yıldırım, "şimdi sıra bizde" dedi. İşte Başbakan'ın o açıklamaları: 

Başbakan Binali Yıldırım, 10 bin yeni özel harekatçı alınması için karar alındığını belirterek, "Bunların şartları belli ama burada asıl belirleyici şu; zor şartlara karşı dayanıklı olacak, vatan sevgisi olacak. Bize Ömer Halisdemirler lazım. Ömer Halisdemir gibi yürekli, aslan gibi delikanlılara ihtiyacımız var. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı gözünü kırpmadan gerekirse öldürecek, gerekirse şehit olacak, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven gençler lazım."​ ifadelerini kullandı.

"FETÖ soruşturmalarında 40 bin 29 kişi gözaltına alındı"

Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında aralarında polis, asker, yargı mensubu, mülki idare amiri ve sivillerin bulunduğu 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını, 5 bin 187 kişinin gözaltındaki işleminin devam ettiğini, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını, kamu kurumlarında 79 bin 900 kişinin görevden el çektirildiğini, 5 bin 14 kişinin de kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi.

"Sıcak darbe girişimi ihtimalinden söz etmiyoruz"

İkinci bir darbe ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Uzun vadede yeni bir darbe için kamuda bir potansiyel oluşmaması bakımından bir temizlik harekatı var, bu harekat devam edecek. Yoksa 'Yarın yine bir silahlı darbe girişimi olacak' diye bir ihtimalden söz etmiyoruz, böyle bir öngörümüz yok. Bu konuda gerekli tedbirler alındı. Burada darbenin baş aktörleri niteliğindeki binlerce asker kıyafetindeki terör örgütü mensubu temizlendi. Dolayısıyla burada bir sıcak darbe girişimi ihtimalinden söz etmiyoruz. Darbeyi bastırdık ama bu darbeye sebep olan bunun baş aktörü terör örgütünün bağlantıları henüz tamamıyla ortaya çıkmış ve bunlar tehlike olmaktan çıkarılmış değil, bundan bahsediyoruz."

"İfadeler alındıkça yeni bağlantılar ortaya çıkıyor"

"İfadeler alındıkça yeni bağlantılar ortaya çıkıyor ve onlara doğru gidiyorlar. Bu böyle çorap söküğü gibi gelecek. Nereye kadar gidecekse gidecek. 'Şurada dursun', 'Buraya dokunmayalım' şeklinde bir telkinimiz olamaz." diyen Başbakan Yıldırım, "Yargı, tarafsız ve bağımsız bir şekilden görevini yapmaya devam edecek."​ şeklinde konuştu.

"Birleştirilmiş bir istihbarat servisi haline dönüştürülüyor"

Başbakan Yıldırım, istihbarat kurumlarına ilişkin düzenlemeye ilişkin, "Bir tarafta MİT, bir tarafta iç istihbarat. Tabii emniyet, jandarma vesaire hepsinin dahil olduğu birleştirilmiş bir istihbarat servisi haline dönüştürülüyor. Bu muhtemelen İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterecek. Bu yapı, hepsi birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlanabilir, Başbakanlıkta kalabilir. En uygun model neyse onu belirlemiş olacağız ama tercihen Cumhurbaşkanlığında olması daha doğru, devletin başı olarak." dedi.

Yıldırım, istihbarat kurumları arasındaki uyumu ise çatı örgüt olacak Milli İstihbarat Koordinasyon Başkanlığının sağlayacağını bildirdi.

Mini anayasa paketine ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Bu tam anlamıyla yeni bir anayasa yapmak demek değil. Bu acil olan, sıkıntılı olan konuları, çözecek bir acil mini paket." dedi.

"Muhalefet partilerimizin genel başkanlarıyla başlattığımız diyaloğu sürdüreceğiz"

"Her yapacağımız önemli işte, alacağımız önemli kararlarda muhalefet partilerimizin genel başkanlarıyla başlattığımız diyaloğu sürdüreceğiz, konuşacağız."diyen Yıldırım, "Her konuda anlaşmamız beklenemez, anlaşamayacağımız konular olabilir ama uzlaşabileceklerimiz de olabilir. Uzlaşacağımız konuları en azından konuşup, görüşüp, uzlaşamayacağımız konularla ilgili de detaylı bilgi aktarımı... Bu süreci bu şekilde sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Van'daki terör saldırısı

Başbakan Yıldırım, Van'daki terör saldırısına işaret ederek, "Ne yaparlarsa yapsınlar, biraz acı çekeceğiz ama işin sonunda bunların da defterini düreceğiz. Bundan milletimiz emin olabilir. Nasıl FETÖ örgütünü çökerttiysek bunları da çökerteceğiz." dedi.

"Menbiç'i yakından takip ediyoruz"

Menbiç konusunda Suriye Arap Koalisyonu diye bir oluşum olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Burada Kürtler de Araplar da var. Bunlarla Menbiç'ten DEAŞ'ı çıkardılar. YPG'liler, PYD'lilerin orada yerleşme gayretleri vardı. Biz baştan Amerika ile konuştuk, böyle şeyler olmasın işin sonunda. Söz verildi ve şimdi o sözde durduklarını bize beyan ettiler. 'Burada herhangi bir Kürt yerleşimine, oluşumuna izin verilmeyecek' diye taahhütleri de var, bunu da tekrarladılar, Menbiç'in yeniden ele geçirilmesiyle beraber. Yakından takip ediyoruz."

"FETÖ-PKK bağlantısı sır değil"

Başbakan Yıldırım, "FETÖ-PKK bağlantısı ile ilgili olarak, "Bu sır değil. Konuşmalardan, istihbarat raporlarından ortaya çıkıyor. Darbeden önce de bir araya gelmişler sonra da gelmişler. Aralarında birtakım işler de kararlaştırmışlar." ifadelerini kullandı.​

"Bu bir af değil"

Başbakan Yıldırım, cezaevlerinden tahliyeler ile ilgili olarak da "Bu bir af değil. Bunu net bir şekilde söyleyelim. 'Hapishanelerde yeterli yatak yok, kapasite yok, boşaltalım da yenilere yer açalım.' diye bir af değil. Buradaki mekanizma çok basit, diyelim ki bugünkü infaz usulüne göre suçlarının üçte ikisini çekenler, eğer tahliyelerine 1 yıl kalmışsa şartlı bırakılabiliyorlar." açıklamasında bulundu.

1 Temmuz'dan sonrasının geçerli olmadığını belirten Yıldırım, "Tamamen geçici bir uygulama. Bu şekilde 38 bin civarında mahkumun şartlı olarak erken tahliyesi yapılmış olacak." dedi.

"Pilot ihtiyacı var"

Yıldırım, "Malum pilotlar içinde bu yapı çok faal. Bu şekilde zannediyorum 265 civarında asker pilot çıkarıldı, askerlikten ihraç edildi. Tabii burada bir pilot ihtiyacı var. Bu pilot ihtiyacı da bugünden yarına halledilecek bir iş değil. Bunların birçok ağır kursları var. O kurslardan geçmeleri lazım. Zaman alıyor. Bir yandan tabii yeni pilotlar alınmaya başlanacak, yenileri gelecek ama gelinceye kadar daha önce Silahlı Kuvvetlerden ayrılmış olanların dönmesinin yolunu açtık. İsterlerse sivil hayata geçmiş olan pilotlar tekrar birliklerine dönebilecekler. Tabii dönerken de FETÖ'cüler dönmeyecek, tabiatıyla onların zulmünden dolayı bırakmış olanlar bundan yararlanacak." şeklinde konuştu.

Memuriyetten çıkarılacaklar

Başbakan Yıldırım, memuriyetten çıkarılacaklar ile ilgili de şunları kaydetti:

"Alanı sınırladık. Sınırlama ne, 17 Aralık sonrası. Niye 17 Aralık, açık ve ciddi şekilde örgüt devleti tehdit etti, bir operasyona girişti. Onun için 17 Aralık, örgütün ilk defa dişlerini gösterdiği tarih. Ondan sonra örgüte bağlantısı olan, örgütle iş birliği içerisinde olan, bu işe dibine kadar batmış, bulaşmış olanların üzerine gidilecek."

15 Temmuz Dayanışma Kampanyası

15 Temmuz Dayanışma Kampanyası ile ilgili olarak Yıldırım, "Kampanyaya herkes katıldı. Şu anda yaklaşık 200 milyon civarında para toplanmış gözüküyor. Cep telefonlarından bugüne kadar zannediyorum 2,5 milyon kısa mesaj gönderilmiş vaziyette. Telefon abone sayısı 73 milyon, nüfus kadar telefon var. Sayı çok mütevazı gözüküyor şu anda." dedi.

"Amerika'nın terörist başını savunma hali yok"

ABD'nin Fetullah Gülen'in ülkeden kaçmasını engelleyecek tedbirler konusundaki açıklamasının anımsatılması üzerine Yıldırım, "Herhalde bu, bizim geçici tutuklama talebimize istinaden yapılmış bir açıklamadır." dedi.

Yıldırım, "Amerika neticede suç işlemiş olduğunu bildiği, ispat edilmiş bir örgüt başını, terörist başını savunma hali yok. Amerika da bizim gibi hukuk devleti. Bu akla bir ziyan iş, böyle bir şey düşünmek bile yanlış." değerlendirmesinde bulundu.

"Asker işini profesyonel bir orduyla yapacak"

Orta ve uzun vadede artık Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacını askerlik görevini yapmak üzere silah altına aldığı insanlarla yapmayacağını dile getiren Yıldırım, "Silah altına alınanlar, askerlik iklimini, ortamını tanımak ve ileride Allah göstermesin büyük bir seferberlik durumunda aşinalık kazanmak için askerliği yapacak. Asker işini profesyonel, rütbeli, kendini bu işe adamış bir orduyla yapacak. Son hedef bu." şeklinde konuştu.

100 kamu kuruluşunun özelleştirme kapsamına alınması

Başbakan Yıldırım, 100 kamu kuruluşunun özelleştirme kapsamına alınmasına dair şunları söyledi:

"Özelleştirme İdaresi yıllardır çalışıyor. Yaptıkları ile yapamadıklarını karşılaştır, yapamadıkları daha çoktur. Bu biraz maksadını aşan bir tartışmaya dönüştü. Meclis'te diğer partilerle de konuşulacak. Eğer burada endişeler varsa bu da giderilecek. Yoksa böyle bir yetki almak, bunları 'haraç mezat satmak' anlamına gelmez."

Bedelli askerlik konusu

Başbakan Yıldırım, bedelli askerliğin gündemde olup olmadığına yönelik soruya, "Hayır, şu anda öyle bir konu yok. Askerlikle ilgili ne bedelli ne de süreyle ilgili herhangi bir kısa vadede gündemde bir şey yok. Sadece Silahlı Kuvvetlerin geleceğe yönelik uzman ordu, profesyonel ordu ve ordunun öncelikleri, ihtiyaçları, tehdit türleri konusundaki çalışmalara hız verilecek. O çalışmalar yapıldıktan sonra zaten bu konular da der demez gündeme gelecek." yanıtını verdi.

(AA)
 


Etiketler; #politika
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.