CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, STK, sendika ve vakıfların katıldığı "Büyük Buluşma" toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu STK'lardan destek isteyerek 16 maddelik çağrıda bulundu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin, sendikaların ve vakıfların katılımıyla gerçekleşen "Türkiye'nin Geleceği İçin Büyük Buluşma" çağrısı toplantısında açıklamalarda bulundu. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü, eşitlik ve üniversitelerin özerk olması gibi konulara değinen Kılıçdaroğlu 16 maddelik çağrısında STK'lardan destek istedi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, temiz siyaset, halka hesap veren bir siyaset istediğini ifade ederek, STK'lara seslendi. Herkesin sokakta özgürce gezdiği bir Türkiye istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, bağımsız ve tarafsız bir yargı istediklerini söyledi. Kendilerinin daima haklı olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, kendilerini değil ülkeyi ve çocukları düşündüğünü söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'nin Geleceği İçin Büyük Buluşma" toplantısında çağrıda bulunduğu 16 konu şu şekilde;
Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur.
CHP Lideri açıkadığı 16 maddelik çağrıda ilk olarak yargı bağımsızlığına değindi. Kılıçdaroğlu," Yargı bağımsızlığını savunarak. Bir ülkede yargı bağımsız ve tarafsız değilse, demokrasi askıya alınmıştır. Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur. Adalet mülkün temelidir. Adaleti yıktığınız anda o ülkeyi yok etmiş olursunuz." dedi.
Kanun önünde herkes eşit olmalıdır
Devletin önünde herkesin eşit olması gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın 10. maddesini hatırlattı. "Bütün vatandaşlar kanun önünde eşittir. Anayasa madde 10: Herkes kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bunun yaşama geçmede yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanıyamaz diyor." dedi.
İkinci olarak medya ve basın özgürlüğü konusunda çağrıda buluna CHP lideri, " Medya özgür değilse, o toplum özgür değildir. Buna izin vermememiz lazım. Medya çağdaş devletlerde dördüncü güçtür. Bu ayağı kaldırırsak, sağlıklı haber alma kaynaklarımız kapanmış olur. Gazeteler kapanıyor, uydudan çıkarılıyor televizyonlar."
Kılıçdaroğlu Anayasa'nın 28. maddesine atıfta bulunarak, "Anayasa'nın 28. maddesi diyor ki, basın hürdür, sansür edilemez. Daha ne desin. Basın hür mü hayır, sansür ediliyor mu evet. Neye göre yapılıyor, darbe yasalarına göre yapılıyor." dedi.
Lider sultasına son vermemiz lazım.
Milletin kendi vekillerini kendi seçmediğini iddia eden Kılıçdaroğlu Lider sultasına son vermeleri gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Milletin vekillerini millet seçsin. Lider sultasına son vermemiz lazım. Ön seçime gideceğiz, millet kendi vekillerini seçecek, kendi iradesini parlamentoya gönderecek. Milletvekili özgür iradesini kullanamıyor. Yürütmenin arka bahçesine dönüşmüş, siyasi iradesi olmayan bir güç. Bu TBMM, Kurtuluş Savaşı'nı yürütmüş bir meclistir." dedi.
Gençler üniversite yönetiminde söz sahibi olmalı
Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye'deki üniversitelerin özerk olması gerektiğini dile getirerek gençlerinde yönetimde söz sahibi olması çağrısında bulundu. CHP lideri, "Üniversitelerin özerk olması . Özgür ve özerk olmalı. Bilimsel, idari ve mali özerklik olmalı. Gençler üniversite yönetiminde söz sahibi olmalı. Bir ülkenin üniversiteleri bilgi üretmiyorsa, o ülkenin gelişme şansı olmaz. Bilgi üretmesi için her türlü düşüncenin özgürce tartışılmalı. YÖK belasından da kurtulmak lazım." dedi.
- Milli irade TBMM'ye tam yansımalı. Yüzde 10 seçim barajını askerler koymuş. Bunu savunan darbecilerdir. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı Meclis'e gelsin. Farklı düşüncelere ortam hazırlamalıyız.
Darbeciler bile bunlardan daha iyiydi.
STK, sendika ve vakıfların bir araya gelmesinin önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Bir toplum örgütlenemiyorsa, sendikalar, STK'lar, vakıflar bir araya gelemiyorsa o ülkede demokrasi olmaz. Bir ülkede ne kadar çok STK varsa, o ülkede demokrasi o kadar güçlü demektir. Anayasa madde 51, sendika kurma hakkında hiç kimse sendikaya üye olmaya ya da ayrılmaya zorlanamaz diyor. Taşeron işler sendika kurabiliyor mu? Bunlar darbe dönemi yasalarıdır. Darbe yasalarının değişmesi lazım." dedi.
Siyaset'te ahlak önemlidir
Türkiye'yi Ortadoğu batağından çıkartmaları gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yeter artık. Yurtta barış, dünyada barış neyimize yetmiyor? Ortadoğu halkları Türkiye gibi olmak istemiştir. Tüm İslam dünyasının örnek ülkesiyken, İslam dünyasının düşmanı haline geldik." şeklinde konuştu.
Anayasa'nın ilk dört maddesi bizim için vazgeçilmezdir!
- İnsan aklı, 21. yüzyılda en stratejik madde olarak bilinir. Olağanüstü bir olayla karşı karşıyayız. Eğitimle biz insan aklının daha nitelikli çalışmasını isteriz. Düşünceyi açıklama özgürlüğü toplumun gelişmesinin temek dinamiğidir. Anayasanın 26. maddesinde herkes düşünce ve kanaatlarını tek başına, veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir diyor. Aydınlar bir bildiri yayımladılar neredeyse idam sehpasını göstereceklerdi. Düşünceyi eleştirebilirsin, katılmayabilirsin ama yasak kabul edilemez.
Sosyal Devlet vurgusu
- Doğa haklarına saygı. Bütün canlılara saygı gösteren bir siyasal anlayışı Türkiye'ye getirmek zorundayız. Anayasa'nın 56. maddesinde, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir diyor. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesi önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir diyor. Taksim'i düşünün. Cerattepe Artvin. Doğayı savunuyorlar.
Güçler arası uyuşmazlık ortadan kalkmalı