Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın'dan IKBY referandum tepkisi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın'dan IKBY referandum tepkisi
14 Haziran 2017 Çarşamba 15:30

Gündeme dair önemli değerendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararını değerlendirdi. Karardan geri dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Kalın, "Kerkük'te yaşanan süreci çok yakından takip ediyoruz. K.Irak'ın verdiği karar çok yanlış bir karar. Bu Kerkük'te gerilimi artırır.  Umut ediyoruz bu referandum kararını iptal edip bu yanlıştan dönerler" dedi. 

İşte Kalın'ın konuşmasından önemli başlıklar:

Katar krizi

Katar krizinin çözülmesi için çaba göstereceğiz.Yoğun telefon diplomasisi bu hafta da devam edecek. Bizim hem Katar hem Suudi Arabistan ile yaptığımız temaslar çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu sorunun çözülmesi. Burada Suudi Arabistan'ın da önemli bir aktör olduğunu söylemeliyim. Bu çerçevede bu krizin bir an önce çözülmesi için biz de imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bu çerçevede Katar'da özellikle insanların günlük hayatını etkileyen bir takım tedbirler alınması için bizde de STK'lar, çeşitli kurumlarımız harekete geçti. Katar'da Türk askeri üssünün kurulması için bir süreç de onaylandı. Bu üssün amacı güvenlik sağlamaktır. Askeri faaliyet içerisinde bulunmak değildir. İlk anlaşma nisan 2016'da imzalanmıştı. 

ABD'ye eleştiri

Suriye ile ilgili çabamız çatışmaların dururulması. Rejimin çıkarttığı zorlukların farkındayız. Aralık ayında devreye giren ateşkesi birçok kez ihlal etti. Geçen hafta İran Dışişleri Bakanı ile aynı zamanda Suriye meselesini de açık ve net bir şekilde konuştuk. Rakka operasyonunda yer almayacağını ifade etmiştik. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın formülasyonuyla "hayırlı olsun" dedik. Bizim için temel kaygıların devam ettiğini ifade etmek isteriz. YPG/PYD unsurların çekileceğini ve buraların Araplar'a bırakılacağının gerçekleşmediğini gördük. Benzer durumların Tel Abyad'dada görüyoruz. ABD'nin bir terör örgütüne bu kadar angaje olmasını, ciddiye almasını anlamakta zorlanıyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.