Cumhurbaşkanı, yürütme kararlarını Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alabilecek

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanının yetkilerini açıklayan Yıldırım, "Cumhurbaşkanı yürütme ile ilgili, icraatlarıyla ilgili her kararı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alabilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı, yürütme kararlarını Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alabilecek
22 Aralık 2016 Perşembe 15:30

Başbakan Binali Yıldırım Ankara'da AK Parti Genel Merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında  konuştu. Anayasa değişikliği sonrasında Cumhurbaşkanı'nın  Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine değinen Yıldırım, "Sayın Kılıçdaroğlu, Kemal Bey, Türkiye'nin rejimi belli, Cumhuriyet. 1923'te bedel ödedik. İstiklal Harbi'ni kazandık, rejimimizi de değiştirdik, adını da Cumhuriyet koyduk. Ne değişiyor? Rejim değişikliği tarihte kalmıştır" dedi.

Rejim deişikliği tartışmalarına son noktayı koyan Yıldırım, "Bizimki Cumhurbaşkanlığı sistemi. Sistemin adı Cumhurbaşkanlığı sistemidir, nokta. İki irade birbirine karşı bir nüfuzu yok, üstünlüğü yok. Vatandaş diyor ki, sen memleketin işini yapacaksın. Meclis'e de diyor ki, sen de Cumhurbaşkanı'nın ihtiyacı olan kanunları çıkar, memleketin huzuru, güvenliği için, demokrasimizin gelişmesi için gerekli kanunları çıkar" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili her türlü kararı kararname ile çıkartabilecek

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi. Binali Yıldırım, "Cumhurbaşkanı yürütme ile ilgili, icraatlarıyla ilgili her kararı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alıyor. Bu kararnamelerin istisnası var. Kişi hak ve hürriyetleri ile ilgili kararname düzenlemiyor." dedi.

Kararname ile Kanun arasında uyumsuzluk varsa, kanun esas alınıyor

Başbakan Binali Yıldırım, "Münhasıran, anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen alanlarda, Cumhurbaşkanlığı kararname düzenleyemiyor. Eğer Kararname ile Kanun arasında uyumsuzluk varsa, kanun esas alınıyor. Burdaki ilişki de yasama yetkisini ön plana alan ve yürütme ile ilgili işlerle Cumhurbaşkanlığı kararnamesini sınırlayan bir mantıkla hazırlanmıştır." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.