Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesine ilişkin vatandaşlar EYT detayları belli olunca E Devletten EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT E Devletten nasıl başvuru yapılır? Merak ediyorlar. Peki, E Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT E devlet başvurusu nasıl yapılır? İşte, E Devlet EYT başvurusu!
Milyonların heyecanla beklediği EYT düzenlemesine ilişkin vatandaşlar EYT detayları belli olunca E Devletten EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT E Devletten nasıl başvurulur? Merak ediyorlar. Peki, E Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT E devlet başvurusu nasıl yapılır? İşte, E Devlet EYT başvurusu haberimizde...
EYT ne zaman yürürlüğe girecek? EYT başvuruları ne zaman, hangi tarihte başlayacak?
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...
EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN ÜÇ ŞART BULUNUYOR
85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi taahhüt altına girmek istemedik.
Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışıyla gösterdik, gösteriyoruz.
Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.
Bu düzenleme ilk çıktığında 5.6 milyon emekli varken bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye'ye ulaştık.
Sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla reel olarak bu kesimi kendi geliri ile geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık.
Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır.
EYT ne zaman devreye girecek?
NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK? Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.
EYT başvuruları nasıl olacak? EYT nereden başvurulur? EYT başvuru!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için nefesler tutuldu. EYT düzenlemesine ilişkin Beştepe'de toplantı gerçekleştiriliyor. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı. Peki ama EYT için SGK'ya başvuru mu yapılacak?
EYT YAŞ SINIRI KALKTI MI?
Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği EYT düzenlemesiyle ilgili Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyt'de yapılacak yeni düzenlemeyle emeklilikte yaş şartı aranmayacağını belirtti. Erdoğan, " Sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla reel olarak bu k esimi kendi geliri ile geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık. Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır." ifadelerini kullandı.
EYT BAŞVURU NASIL YAPILIR? BAŞVURU EKRANI VAR MI?
EYT ve emekli başvurusu E-Devlet üzerinden yapılabilecek. EYT başvurusu yapmak için kararın Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek. Ardından e-Devlet SGK sistemi üzerinden emeklilik başvuruları alınabilecek.
E-DEVLET EMEKLİLİK BAŞVURU EKRANI!
Ek olarak SGK'nın resmi Twitter hesabından "Emeklilik başvurusu e-Devlet üzerinden nasıl yapılır?" adlı video paylaşıldı. Aşağıdan o videoya ulaşarak başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz.
SGK E-DEVLET EMEKLİLİK BAŞVURUSU DETAYLARI!
EYT NE DEMEK?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da diğer bir ifade ile EYT, 1999 yılında emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıkmıştır. 8 Eylül 1999 tarihine kadar emeklilik şartı, kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte 5000 prim günüydü. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılan kanun ile emekli olabilmek için yaş şartı getirildi.
EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar EYT'li olarak nitelendiriliyor. Bu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı getirilmişti. Yasa öncesinde kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurduklarında emeklilik hakkı kazanıyorlardı.
EYT E-DEVLETTEN NASIL BAŞVURU YAPILIR?
EYT'liler çıkacak düzenlemeyi heyecanla beklerken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay Tekin'den milyonlara kritik bir uyarı geldi. EYT'lilerin hak kaybı yaşamaması için bazı işlemleri yapması gerektiğini söyleyen Tekin, "E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu? Bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra." dedi.
E-DEVLETTEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
E-Devletten emeklilik başvurusu hakkında SGK resmi Twitter hesabından konu ile ilgili bir açıklama videosu paylaşıldı. O videoyu izleyerek E-Devlet üzerinden emeklilik başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
EYT'LİLERE KRİTİK UYARI
Milyonlar çıkacak düzenlemeyi merakla beklerken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay Tekin konuya ilişkin TRT Haber'de değerlendirmelerde bulundu. Tekin, Eyt'lilere hak kaybı yaşamamaları için kritik bir uyarı yaptı.
"BU İŞLEMLERİ YAPMANIZDA FAYDA VAR"
Tekin, "Çok yoğun bir talep olacak. Dolayısıyla haklarınızın zayi olmaması ve bir an önce haklarınıza kavuşabilmeniz için bazı işlemleri yapmanızda fayda var. E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu, daha sonra hizmet dökümlerinde çalışma gün sayıları doğru mu. Bunları birçok vatandaşımız bilemiyebiliyor. EYT çıktığında milyonlarca başvuru olacak bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra. Onun için mümkünse bir an önce e-devlet üzerinden bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli. Hata varsa eğer bir an önce bağlı oldukları il müdürlüklerine gidip düzelttirmeleri gerekiyor. Yoğunluk başladığı zaman bunu yapamazlar. Borçlanmalar çok önemli. Kadınların doğum borçlanmaları, erkeklerin askerlik borçlanmaları. Borçlanmalarını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar. Borçlanma talebini yapabilirler, birden fazla kurumda yani hem SSK'lı hem Bağkur'lu hem emekli sandığı olarak çalışmışsanız bunların birleştirilmesi gerekiyorsa e-devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirsinler. Prim ödeme gün sayınızı yeterli görmüyorsanız, askerliği borçlanmanız lazım." ifadelerini kullandı.