Eğitim-Sen'den MEB'e 90 sayfalık müfredat eleştirisi

Eğitim-Sen, Milli Eğitim bakanlığı'na 90 sayfalık kapsamlı rapor hazırladı. Tartışma yaratan yeni eğitim müfredatı ile ilgili farklı başlıklara yer verildi.

Eğitim-Sen'den MEB'e 90 sayfalık müfredat eleştirisi
04 Şubat 2017 Cumartesi 21:27

Eğitim-Sen'in MEB'e gönderdiği raporda öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

  •  İlkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde kazanımlardan "Milli Mücadelenin kazanılmasında ve Cumhuriyetin ilanında Atatürk'ün rolünü fark etme" ve "Atatürk inkılaplarının öncesi ve sonrasında kanıt kullanarak günlük yaşamı karşılaştırır" kazanımlan çıkarıldı.
  •  7. sınıf sosyal bilgiler programında gaza ve cihad anlayışı üzerinde durulması istendi.
  • 8. sınıf inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinden "Atatürkçülük" ünitesi kaldırıldı. Mevcut programda Atatürkçülük ve Atatürk inkılapları 42 kazanım, 16 ders saati olarak işleniyorken, taslakta kazanım sayısı 17'ye düşürüldü. "Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye" ünitesinde verilmesi gereken değerler arasında "laiklik" değer olarak yer almadı. ■ Lise Türk dili ve edebiyatı taslak programında "inanç ve ibadet" de eğitimi verilmesi gereken kavramlar olarak yer aldı.
  •  Felsefe taslak programında "felsefenin problem alanlarında" ciddi bir sadeleştirmeye gidildi.
  •  9. sınıf tarih programında "insanın yeryüzü serüveni ve tarih" ünitesinde, tarihi olguları "takdiri ilahi" olarak niteleyen İbn-i Haldun, Leopold von Ranke ve Ahmet Cevdet Paşa referans olarak alındı.
  •  Aynı derste, "İnsanın yeryüzündeki varoluşunu anlamlandırmada inanç sistemlerinin etkisini değerlendirme" kazanım olarak belirlendi. Programda, "Tek tanrı inancının ortaya çıkışı Hz. Adem ve Hz. İbrahim örneklerinden hareketle ele alınır" denildi.
  •  10. sınıf tarih programında ise Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 devletin çoğuna yer verilmedi.
  •  Türk kültür ve medeniyet tarihi dersi programında "tekke, türbe ve zaviyelerin sosyal dayanışma ve iskan siyasetinin uygulanmasındaki rolleri vurgulanır" denildi. Bir başka bölümde ise mescid, ribat, tekke ve zaviyelerin eğitimdeki rolüne değinilir" hükmü müfredata sokuldu.
  •  Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük taslak programında ise 62 olan kazanım sayısı 42'ye düşürüldü.
  •  Taslak programda Atatürk'ün 5 ilkesi sayılırken "devletçilik" ilkesine yer verilmedi. Programda ekonomik gelişmelerin de anlatılması, ünitede koalisyonlar döneminin kötü olduğuna vurgu yapılması istendi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.