Egzoz gazı 'online' olarak takip edilecek

2018'den itibaren egzoz gazı ölçümleri dijital ortamda takip edilecek. Yeni uygulamayla birlikte pul uygulaması da son bulmuş olacak.

Egzoz gazı 'online' olarak takip edilecek
11 Mart 2017 Cumartesi 18:34

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan yeni yönetmeliğe göre motorlu taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümlerinin dijital ortamda izlenmesine olanak sağlayacak "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" kurulacak. Böylece taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümleri artık "online" takip edilebilecek.

Yeni yönetmelikte amaçlanan ise; trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmek ve uygulamaya ilişkin usul ile esasları belirlemek.

Yönetmelikle ilk kez "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" de tanımlandı. Bu sistem sayesinde, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibinin sağlanması, ölçüm yaptırmayan taşıtların tespiti ve usulsüz ölçümlerin de önüne geçilmesi planlanıyor.

PUL DEVRİ TARİH OLUYOR

Motorlu taşıtların tüm egzoz gazı emisyon ölçümlerinin dijital ortama aktarılmasını sağlayacak "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" ile ölçümlerin takibi, yazılım sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

Sistemin başlamasıyla Bakanlığın bastırdığı egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı da kullanımdan kaldırılacak. Böylelikle pul ile ruhsat basım ve dağıtım maliyetlerinin önüne geçilecek, sahte pul ve ruhsat kullanımı da önlenecek.

2018'DE BAŞLAYACAK

Yönetmelik kapsamında egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi, 1 Ocak 2018 itibarıyla "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" üzerinden gerçekleştirilecek.

İstasyonların TS 13231 standardını sağlaması gerekirken, yönetmelikle egzoz gazı emisyon ölçüm personellerinin nitelikleri ile ilgili de yeni standartlar getirildi.

Yönetmeliğe göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı envanterinde bulunan motorlu taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümleri, belirlenen ölçüm süreleri ve usullerine uygun olarak kendilerine ait egzoz gazı emisyon ölçüm cihazları ile yapılacak. Bu ölçümler, egzoz gazı emisyon ölçümü takip sistemine kayıt edilmeyecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.