Hıdırellez ne zaman? – Hıdırellez gecesi nasıl dilek tutulur?

Hıdırellez ne zaman? Baharın ve sıcak havaların habercisi Hıdırellez gecesi saat kaçta dua edilir? Hıdırellez ne anlama gelir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? Nasıl dua edilir? Bugün Hristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilen Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan bahar bayramıdır. Peki Hıdırellez ne zaman, hangi gün? Bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez ne zaman? – Hıdırellez gecesi nasıl dilek tutulur?
05 Mayıs 2016 Perşembe 20:40

Hıdırellez ne zaman? Baharın ve sıcak havaların habercisi Hıdırellez gecesi saat kaçta dua edilir? Hıdırellez ne anlama gelir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? Nasıl dua edilir? Bugün Hristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilen Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan bahar bayramıdır. Bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Bu gece Hıdırellez gecesi.... Hıdırellez 5 Mayıs 6 Mayısa bağlayan gece kutlanır.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Hıdırellez mevsimsel bir bayramdır. Kur’an da ismi geçen Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanır. Kökeni hakkında çeşitli rivayetler ortaya atılsa da ne zaman nerede ortaya çıktığı belli değildir. 5 Mayıs Perşembe günü kutlanacak olan Hıdırellez hakkındaki rivayetlerden biri de Hızır aleyhisselamın yaşam suyu olan (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaştığı ve özellikle de bahar ayında aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıttığına inanılır. Bu yüzdendir ki insanlar 2016 Hıdırellez’de dua etmek için sabırsızlıkla bekliyor.

HIDIRELLEZ GECESİ NASIL DİLEK TUTULUR?

Hıdırellez her yerde değişik kutlanır. Hıdırellez kutlamaları yeşillik açık alanlarda veya saygı duyulan insanların türbe veya yatırlarının bulunduğu yerlerde yapılmaktadır. Bu yerlere hıdırlık da denir. Hıdırellez de kuzu eti, ciğeri veya baharda yeşeren taze bitkiler yenilir. Böyle yapılınca şifa bulunacağına inanılır.
Hıdırellez inanışına göre 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece kutsallığın zirve yaptığı zaman dilimidir. Gece yatmadan önce para keselerinin, yemek kaplarının ağzı açık bırakılır. Hızır (as) eve uğrayıp bereket getirecektir.
Hıdırellez gecesinin en önemli aktivitesi gül ağacıyla ilgili olandır. Hızır (as) dan medet uman kişiler gül ağacının altına para veya istek listesi koyarlar. Kimisi gülün dalına asar kimisi gül dalına bağlayıp suya atar.
Hıdırellezde ateşten atlama ve baht açma törenleri de yapılır. Bunun yanı sıra duaların kabul olması için oruç tutma, kurban kesme ve sadaka verme gibi adetler vardır. Bazı yerlerde de yoğurt mayalama törenleri yapılır.

HIDIRELLEZ DE EDİLEN DUALAR KABUL OLUR MU?

Müslümanların dini İslam’a göre Allah’tan başka kimseden yardım beklemek doğru değildir. Bu nedenle Hızır (as) dan medet ummak doğru değildir. İslam dinine göre yalnızca Allah’a ibadet edilir ve sadece ondan yardım istenilir. Arada birini vesile kılmaya gerek yoktur. Bu nedenle Hıdırellez etkinliklerinin yalnızca geleneksel adet olarak kutlanması, bidat ve şirke neden olacak davranışlardan kaçınılması gerekmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.