Hükümetten işsizliğe yönelik dev bir adım daha!

Hükümetin işsizliği azaltmaya yönelik aldığı tedbirlerin kapsamı genişletiliyor. Bu tedbirlere göre 1 yılı geçkin süredir işsiz kalanlar, 35 yaş üstü işsizler, engellikler, 25 yaş altı gençlere yönelik yeni iş ve gelir kapısı için harekete geçildi. İşte işsizlere yönelik atılan dev adımın detayları netleşiyor.

Hükümetten işsizliğe yönelik dev bir adım daha!
02 Mart 2016 Çarşamba 09:58

Ak Parti hükümetinin seçim yatırımı "her eve iş ve aş" sözü kapsamında yeni adımlar atılıyor. Geçtiğimiz dönemde işsizliğin geçici süreyle de olsa azaltılmasına yönelik atılan adımlar meyvesini vermişti. İşsizlerin ağaç dikimi, yol bakımı ve okul temizliği gibi kamu yararına maaşlı olarak çalıştırılması ekonomiyi kısmen de olsa harekete geçirdi. İşte bu hamlenin devamı geliyor. 

İŞÇİ ÇALIŞTIRANA ÖZEL TEŞVİK GELİYOR, KAPSAM GENİŞLİYOR

Hükümet tarafından özel sektörde işsizleri istihdam edenlere yeni yeşvikler geliyor. 1 yıldan fazla işsiz kalanları, kadınları, 35 yaş üstü işsizleri, engellileri, 25 yaş altı gençleri, eski hükümlüleri, terör mağdurlarını 6-9 ay istihdam eden patrona özel teşvik verilecek. İşe alınacak kişilerin ücretinin yüzde 60'ı devlet taradından karşılanacak. İşsizliğin hat safhada olduğu ve terör olaylarının halkı yıprattığı doğuda ise bu oran daha da arttırılacak. 

Yanına aldığı işçiyi 9 aydan daha uzun süre çalıştıracak firmaların ise teşvik süresi uzatılacak.

TEŞVİKLERİN UYGULAMA ALANI GENİŞLETİLİYOR

Toplum yararına çalışma programı; yol yapım ve bakımı, çevre düzenlemesi, okul, hastane, kamu binalarının temizlik işleri, ağaçlandırma, teraslama, fidan yetiştiriciliği gibi alanlarda uygulanıyor. Azami 6 ay süreyle haftada 45 saat şeklinde uygulanıyor. Programdan yararlanabilmek için İŞKUR'a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, dul, malul aylığı almamak gerekiyor. Katılımcılara net asgari ücret ödeniyor.

BUGÜNE KADAR TEŞVİKLERDEN KAÇ KİŞİ YARARLANDI?
Toplum yararına işler ve aktif işgücü programlarından yararlananların sayısı 2.5 milyona ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, toplum yararına düzenlenen 21 programdan 760 bin kişinin faydalandığını söyledi. Bakan Soylu, aktif işgücü programlarından da 1 milyon 690 bin kişinin yararlandığını belirtti. Geçen yıl da toplum yararına 9 bin 600 programa yaklaşık 235 bin kişi katıldı.

ESNAFA 25 BİN LİRA DESTEK KREDİSİ

Hükümet'ten esnafa müjde... Küçük esnaf için bu ay destek paketi açıklanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu ay özellikle küçük esnafı rahatlatacak önlemlerin yer aldığı bir paket açıklayacaklarını belirterek, "Pakette özellikle küçük esnafa dönük can suyu diyebileceğimiz nitelikte destekler olacak. Bakkal için 20-25 bin liralık bir destekten söz ediyoruz" dedi. Tüfenkci, uygulamada sorun yaşanan bazı alanlarda yasa değişikliği gibi hazırlıklar yaptıklarını kaydetti. Kooperatif ve hal yasası, ikinci el oto, emlakçılık ile esnaf konuları üzerinde çalıştıklarını kaydeden Tüfenkci, "Örneğin; zincir mağazaların her mahalleye girmesini engelleyeceğiz" dedi.

Kaynak : haberler

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.