'İslam'da astrolojinin yeri var mı' sorusuna cevabı İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Öztürk verdi. Bir programa katılan Öztürk, "Kuran'ı Kerim'den astrolojiye bir gerekçe, temel çıkmasının mümkün değildir." dedi.
İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, CNN TÜRK'te Gündem Özel programına katıldı. Öztürk, "İslam'da astrolojinin yeri var mı?" sorusunu şöyle cevapladı:
Kuran'ı Kerim'de yıldızlara, göklere vs. dikkat çekilir ama bunların dikkat çekilişinin yegane tek bir sebebi vardır. Kudreti ilahiyenin sanatkarlığına bakın, ona karşı hayranlık duyun ve Müslüman oluşunuzun gerekçesini bir şükran duygusu ile o Rabb-ül alemine içtenlik, bir teşekkür ile minnet borcunuzu ifa edin. Her şey birer ayettir.
Kuran'ı Kerim'de tabiata dair hiç bir atıf, bir kuru fizik olayının bir tasfiri, bir betimlemesi bir nesnenin anlatımı değildir. Her şey değer yüklüdür. Kuran'ı Kerim'deki anlatım tekniği tasfir edici, betimleyici değil anlam katıcıdır. Onun için yağmurun bir kuru fizik olayı olarak anlatıldığını görmezsiniz. Bir rahmet olarak anlatıldığını görürsünüz. Hele de kuraklıkla baş edemez hale gelmişseniz rahmetin ne olduğunu o zaman daha iyi idrak edersiniz. Bu perspektiften bakıldığında Kuran'ı Kerim'den astrolojiye falan bir gerekçe, temel çıkması mümkün değildir. Ama geleneğimizde eski kültürlerin etkisiyle İslami dönemde kendine yer edinmiş, ciddi ciddi de üstüne literatür oluşmuş ve üzerine konuşulmuştur.