Kurban etini ziyan etmemek için ipuçları, kurban nasıl parçalara ayrılır, küçükbaş kurbanlık koyun nasıl parçalanır, büyükbaş kurbanlık tosun nasıl parçalanır, kurban da et kavurma nasıl yapılır, kurban etinin neresi kavrulur, en güzel et kavurma şekli, yumuşak ve lezzetli kavurma tarifi, Lokum gibi et sote nasıl yapılır? Et nasıl kavrulur? Et sote için malzemeler, Yumuşak kavurma nasıl yapılır? Kurban eti buzdolabında kaç gün durabilir? Detaylar Haberimizde
Kurban etlerinizi ziyan etmemeniz için ipuçları
Kurban Bayramı'nda büyükbaş kurban hissedarlar arasında eşit şekilde pay edilmekte, ancak küçükbaş kurban sahipleri hayvanın etini doğru bir şekilde değerlendirip parçalama işlemini doğru şekilde yapar ise her kısmından faydalanmış olur.
Yarın Kurban Bayramı; Müslümanlar için vacip kategorisinde olan bu ibadet için büyükbaş ve küçükbaş kurbanlar kesilecek, ihtiyaç sahiplerine durumu olmayıp kurban kesemeyenlere dağıtılacak.
Yemek kitabı ve gazete yazarı olan Refika Bürgül hanım, kesilen küçükbaş kurbanlardan çıkan etlerin nasıl kullanılabileceğini anlattı.
ÇORBALIKTAN KÜŞLEMEYE ETLERİN ÇIKTIĞI YERLER
- Tahmini 30 kilogramlık bir kuzu iç organları ve derisi ayrıldıktan sonra yaklaşık olarak 17 kilo kalıyor.
- Kuzunun parçaları şunlar;
- Kuzunun gövdesinden aşağı doğru inildikçe hareket daha fazla olduğu için, etler daha sert oluyor. Alt kısım etleri bacak kas gibi kemikli veya kemiksiz; uzun pişirmek için daha uygun.
- Kuzunun butunun üst parçaları daha yumuşak olduğu için kuşbaşı şeklinde doğranıp yemeklik olarak kullanılabilir. Leğen ve bacak kemikleri de et suyu ve çorbalık kullanıma gayet uygun.
- Kuzunun en kıymetli ve lezzetli kısmı ise kısa bel olarak bilinen kısım. Buradan iki parça olarak çıkan küşleme, hiç hareket etmediğinden dolayı kuzunun en yumuşak ettir.
BÜYÜKBAŞ KURBAN PARÇALARA AYIRMA ŞEMASI
ET PİŞİRME ŞEMASI
Birliğin ve beraberliğin paylaşıldığı bayramdır Kurban Bayramı. İkramlar çoğalır, ev bereketlenir, bayram kavurması ağır ağır pişirilir. Sohbet, muhabbet ve lezzet sofrada her daim yerini alır. Evdeki et oranı da birden bire artış göstermeye başlar. Birçok tarifte etleri kullanıyoruz ancak etleri birden tüketmek gibi bir durumumuz da olmuyor.
Bu aşamada geleneklerimiz devreye giriyor ve kavurmalar pişiriliyor. Kışlık enfes kavurmalardan pilavın yanına sıcacık yenecek kemikli kavurmalara kadar kavurma çeşitleriyle ilgili tüm sorularınıza yanıt olmaya geliyoruz. Dillere destan kavurmaların da püf noktaları mevcut. Onları da bilmek şart! Etleriniz hazırsa biz başlıyoruz kavurmaları anlatmaya.
Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
Etin orta boylardaki, küp küp doğranmış haline kuşbaşı deniliyor. Kuşbaşı etleri pişirmek ise oldukça mühim. Etin en lezzetli hallerinden biri olan kuşbaşı, fazla pişse lastik gibi sert bir kıvama geliyor. Bazı etlerde hatalı pişirme sonucunda lezzetli bir kıvama gelmiyor. Bu nedenle kuşbaşı etleri pişirirken bilmeniz gerekenler var.
Kuşbaşı etleri yıkamamaya özen gösterin. Yüksek ısıda pişecekleri için içlerinde varsa zararlı maddeler yok olacaktır. Etlerinizi yanmaz yapışmaz, kalın tabanlı, mümkünse demir döküm bir tavaya ya da tencerenin içerisine alın. Az zeytinyağı ile birlikte yüksek ısıda mühürleyin. Mühürleme işleminden kasıt, arkasının ve önünün hızlı bir şekilde renk değiştirmesini sağlamak. Bu şekilde etin suyu içerisinde kalacaktır. Ardından eklemek istediğiniz diğer malzemeleri alın ve etinizi orta ateşte pişirin. Kuşbaşı etlerinizi en yumuşak bu şekilde pişirebileceğiniz gibi ocakta mühürlendikten sonra diğer malzemelerle buluşturup fırına da verebilirsiniz.
Kuşbaşı etleri pişirmenin en güzel yollarından biri ise et sote yapmak. Kuşbaşı etlerini yumuşacık bir şekilde pişirdiğimiz et sote tarifi için:
Et sote için malzemeler
- 600 gramsotelik dana eti
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan(yemeklik doğranmış)
- 2 adet orta boy domates(kabukları soyulmuş, doğranmış)
- 3 adet orta boy yeşil biber(doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağısıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
Lokum gibi et sote nasıl yapılır?
Döküm bir tavada 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 1 adet yemeklik ince doğradığınız soğanları tavaya ekleyin. Renk alan soğanların üzerine 3 adet doğranmış yeşil biber ekleyin ve sotelemeye devam edin. Sotelik doğradığınız 600 gram dana etini ilave edin. Suyunu salmaması, lezzet ve vitamin değerini hapsetmesi için; yüksek ateşte, yaklaşık 2-3 dakika hiç karıştırmadan mühürleyin. Dış kısmı renk alan etleri aralarda karıştırarak yüksek ateşte sotelemeye devam edin. 3 adet soyulmuş ,doğranmış domatesi ekleyerek karıştırın. Ardından 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı kekiği de ekleyin. Birer yemek kaşığı biber ve domates salçasını 1 su bardağı sıcak su ile sulandırdıktan sonra azar azar tavaya ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etleri yumuşayan soteyi, lezzetli suyuyla birlikte servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Et nasıl kavrulur?
Eti kavurmak için çok yanmaz ve yapışmaz, çiziği olmayan, kalın tabanlı bir tava ya da tencereye ihtiyacımız var yine. Kavurma işleminde mutlaka tereyağı ve sıvı yağ kullanmak gerekiyor. Kavurmak istediğiniz eti bu tavanızın ya da tencerenizin içerisine alın. Orta ateşte bir tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra pişirmeye başlayın. Etiniz suyunu salacak ve tekrar çekecektir. Bu aşamalarda karıştırma işlemine devam edin.
Etinizin rengi dilediğiniz kıvama gelince tuz, karabiberini ya da diğer malzemeleri de ekleyerek biraz daha kavurun ve ocaktan alıp servis edin.
Yumuşak kavurma nasıl yapılır?
En sevdiğimiz en kavurmaların yumuşacık olmasının sırları var. Önce güzelce mühürleyip lezzetini içinde bırakmak, tuzunu en son ilave etmek, içerisine mutlaka iç yağı ve kuyruk yağı ilave etmek bunlardan birkaçı. Hemen tüketmek istediğiniz sulu, sebzeli, kemikli kavurmalar hazırlamak istiyorsanız; kurban etinizi bir süre dinlendirdikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz. Her tarifin içerisine mutlaka kuyruk yağı ya da iç yağı koymayı ihmal etmeyin. Bu şekilde lezzetlerine lezzet katmış olacaksınız.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın. Bu şekilde oda sıcaklığında bekletin bir süre. Ardından kapların içerisine koyup buzdolabında kışlık kavurmalarınızı saklayabilir, dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz.
Kavurmanın en güzel hallerinden biri de pratik ve en lezzetli klasiklerden biri olan sac kavurma tarifi.
Kavurma için malzemeler
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 kg.kuşbaşı et (kuzu ya da orta yağlı dana eti)
- 2 adet soğan(iri küpler halinde doğranmış)
- 3 adet köy biberi(doğranmış)
- 2 adet domates(soyulmuş, küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
Kavurma nasıl yapılır?
Sac tavanın içerisine 2 yemek kaşığı sıvı yağı koyun ve kızdırın. Üzerine 1 kilogram kuşbaşı kuzu etini ilave edin. Etleri yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etler hafif kızardığında, iri küpler halinde doğradığınız 2 adet soğanı tavaya ilave edin ve karıştırın. Soğanlar sotelendikten sonra 3 adet yeşil köy biberini de tavaya ekleyin. Sac kavurmayı yüksek ateşte pişirdiğimizden dolayı, malzemeler tavanın dibine yapışıp yanmaması için ara ara karıştırın. Biberler de sotelendikten sonra 2 adet soyulmuş, küp doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler piştikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyin ve karıştırın. Baharatların tümünü ekleyip, 2-3 dakika karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis edin.
Kurban eti buzdolabında kaç gün durabilir?
Kurban etleri oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirildikten sonra kapların içerisinde üzeri kapalı bir şekilde 3 gün kadar saklanabilir. Buzlukta ise buzluğun sıcaklığı değişkenlik göstermediği sürece 5-6 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Kavurma olarak buzluğa konulan etler ise yine 6-7 ay kadar kalabilir.
Şimdiden herkese afiyet olsun!