Numan Kurtulmuş'tan, 3 dış politika meselesiyle ilgili açıklama

65. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşti. Bakanlar Kurulu toplantısını ardından basın açıklamasında bulunan Numan Kurtulmuş, 3 dış politika meselesine değindi. ​

Numan Kurtulmuş'tan, 3 dış politika meselesiyle ilgili açıklama
30 Mayıs 2016 Pazartesi 16:08

65. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşti. Bakanlar Kurulu toplantısını ardından basın açıklamasında bulunan Numan Kurtulmuş, 3 dış politika meselesine değindi.

Rusya ile ilişkiler:İlişkilerin kısa sürede yeniden tamir edilebileceğini düşünüyorum"

Türkiye'nin 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile ilişkilerin krize neden olmasından sonra ilişkilerinin normalleşmesi konusunda da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Ne Türkiye Rusya'yı, ne de Rusya Türkiye'yi gözden çıkarabilir. Türkiye zaten Rus uçağını kasten düşürmemişti. Ben Rusya tarafının bu meseleyi daha fazla uzatmasının Rusya'ya da fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. İlişkilerin kısa sürede yeniden tamir edilebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan’ın Başkenti Atina’da yaptığı konuşmasında ilişkilerin düzeltilmesine hazır olduklarını ancak Ankara'nın adım atması gerektiğini bildirmişti.

İsrail ile ilişkiler: “Olumlu mesafeler alındı”


İsrail ile ilişkileri 2010 yılındaki Mayıs ayında Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail komandolarının düzenlediği baskında 10 Türk hayatını kaybetmesi ile krize girmiş ve Türkiye İsrail ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürülerek askeri anlaşmaların askıya alınmıştı.
Kurtulmuş, bir gazetecinin İsrail'le sürdürülen görüşmelere ilişkin sorusuna, "İsrail'e ilettiğimiz üç ön şartımızdan ikisi olan, özür ve tazminat gerçekleşti. Ancak üçüncü konu, İsrail'in Gazze şeridinde sürdürdüğü ambargonun azaltılması ya da kaldırılmasıyla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Tekliflerimizden bir kısmı masada duruyor. Olumlu mesafeler alındı. Ambargo insanların yaşamlarını kolaylaştıracak hale dönmeden Türkiye'nin bu anlaşmaya evet demesi kolay görünmüyor." diye cevap verdi.

“IŞİD ve diğer terör örgütlerinin durdurulması önceliğimizdir"

Türkiye'nin Suriye sınırlarında yer alan Mare-Cerablus hattındaki IŞİD ve PYD hedeflerine ortak operasyon yapılması konusunda ABD'ye teklifte bulunduğu yönündeki haberler için ise Kurtulmuş,
"Türkiye'nin kendi sınırlarını koruması için Mare-Cerablus hayati bir hat olarak belirlenmiştir. Bu hattın korunması için Türkiye üzerine düşeni yapmakta kararlıdır. Burada IŞİD ve diğer terör örgütlerinin durdurulması önceliğimizdir." ifadesinde bulundu.

“Dostluk kuralları ile bağdaşmaz”

Suriye'deki bazı ABD askerlerinin YPG armasıyla görüntülenmesi konusu hakkında konuşan Kurtulmuş, "Görüntüler rencide edicidir. Dostluk kuralları ile bağdaşmaz. ABD'nin hatasından döneceğini ümit ediyoruz. Bu karşılıklı olarak da ifade ediliyor" dedi.

AB İLE VİZE SERBESTİ

 AB’nin vize serbesti ile ilgili Kurtulmuş, "Geriye kalan 3-4 madde ile ilgili çalışmalarımız sürüyor" diye  belirtirken bir değişiklik yapılmayacağı daha önce bildirilen Terörle Mücadele Kanununda bulunan terörizm tanımı için ise, "Buradaki sağlam irademiz istismar edilmemelidir. Bu meselenin tehir edilmesi için Avrupa'da bazı siyasetçilerin söz ve tavırlarını uygun bulmuyoruz" dedi.

Ermeni Soykırımı

Almanya Parlamentosu'nda görüşülecek olan Ermeni Soykırımı yasa tasarısıyla ilgili de Kurtulmuş, "Parlamentoların görevi ellerindeki bilgileri tarihçilere sunmaktır. Bunun dışında görevleri yoktur. Almanya bunun dışında bir karar alırsa, ilmi değeri olmayacaktır. Başka parlamentoların aynı tarz kararlarına ne yaptıysak, buna da onu yaparız" ifadesini kullandı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.