Rize'de yapılan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işlemi tamamlandı.
Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda çalışmaları süren tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'üncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Ovit projesi, arşiv kayıtlarına göre, 1880'de Osmanlı Devleti'nin kalkınma projeleri arasında yer aldı. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.
Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'yle Rize- Erzurum arası 4.4 kilometre kısalacak. Tünelin 2017 yılının sonunda kullanıma açılması bekleniyor.
Başbakan Binali Yıldırım, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ovit Dağı'nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.
Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Yıldırım, "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz . Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün." diye konuştu.
Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.
Başbakan Yıldırım "Anayasayı değiştirmek için bütün partiler söz verdiler seçimlerde, söz verdiler ama seçimden sonra maalesef her biri bir tarafa çekti. Ama biz diyoruz ki 'Biz AK Parti'yiz, söz verirsek yaparız, yapamayacağımızın da sözünü vermeyiz'. Sözümüz söz, anayasa değişikliğini de yapacağız, başkanımızı da seçeceğiz." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Ovit Tüneli Işık Göründü" törenindeki konuşmasının ardından beraberindeki bakanlarla tünele giderek, hazırlanan harita üzerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan bilgi aldı.
Daha sonra hazırlanan iş makinesini kullanan Yıldırım, son delme işlemini gerçekleştirmesinin ardından Ovit Tüneli'nde ilk ışık göründü.
Tünelin diğer tarafında bulunan işçiler, ellerinde Türk bayrağı ve alkışlarla Başbakan Yıldırım'ı karşıladı. İşçiler, Türk bayrağını Yıldırım'a takdim ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
14 bin 300 metre uzunluğunda
Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda.
Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyuna eğim ise yüzde 2,13 olacak.
Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.
Ovit Tüneli'nin hizmete girmesiyle Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kışın yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek.