Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: "İstanbul'da deprem en erken 2045 yılında olur"

Herkesin merak ettiği İstanbul'da ne zaman deprem olacak? sorusunun cevabı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi. Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul'da en yakın depremin 2045 yılında olacağını iddia etti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: "İstanbul'da deprem en erken 2045 yılında olur"
03 Mart 2016 Perşembe 10:20

Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen "Doğal Afetler ve Afet Yönetimi" isimli sempozyumuna konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,dünya üzerinde her sene 3,5 milyon büyük ve küçük çaplı depremler olduğunu belirtti. Oluşan bu depremlerin yaklaşık yüzde 3'ünün Türkiye'de olduğunu vurgulayan Ercan, Türkiye'nin 1 inci derece deprem ülkesi olmadığını söyledi. Türkiye'de hiçbir zaman 8'den daha fazla büyüklükte deprem olmayacağını söyleyen Ercan, Türkiye2nin en büyük depreminin 1939 yılında Erzincan'da olan ve 7,9 büyüklüğünde olan deprem olduğunu söyledi. 

İstanbul'un büyük bir kısmı güvenli

İstanbul'un büyük kısmının sağlam olduğunu ifade eden Prof. Ahmet Ercan İstanbul ve hatta Kocaeli’nin kuzey tarafları ile Doğu, Orta ve Batı Karadeniz’in Türkiye’nin deprem açısından en güvenli yerleri olduğunu söyledi. İstanbul'da kıyı kesimlerin deprem etkisi altında olduğunu belirtirken, İstanbul'da yıkılabilecek yapı sayısının 7,5 büyüklüğünde bir deprem olsa daha yüzde 1 veya yüzde 2 olacağını belirtti. 

İstanbul ve Gölcük içerisinden fay geçmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Gölcük gibi İstanbul içinden bir kırık geçmiyor, daha çok ötesinden geçiyor. ’Kızılca kıyamet olacak’ gibi olaylar abartı ve bilim dışı oluyor. 'İstanbul’da deprem için hiçbir şey yapılmadı' demek gerçekten çok acımasızlık. İstanbul’un jeolojik haritası çıktı" şeklinde konuştu.

İstanbul'da çok çalışma yapıldığını, depremi her gün dinlediklerini ifade etti. "Büyük İstanbul depremi" sözüne tepki gösteren Ercan,  "Büyük İstanbul depremi deniliyor. Nerede? Asla olmaz. Türkiye’de olmuyor ki. İki tane kırık, tek parçalı kırılır mı, kırılmaz. Çünkü bir şeyin işleyişi var. Bir tanesi Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Bunun da büyüklüğü aşağı yukarı 7 ile 7.2 arasında olacaktır. Hani 7.5’ten büyük olacaktı? Hani 8, hani 8.5 olacaktı? Asla. Bunu diyen varsa gelsin burada kanıtlasın." dedi.

İstanbul depremi en erken 2045 yılında olur

Depremin belli bir periyod içerisinde olduğunu ifade eden Ercan, depremin beklenen zamanlardan daha geç olduğunu ancak  hiçbir zaman daha erken olmadığını söyledi. Ercan, doğanın hiçbir zaman şaşmadığına dikkat çekerek, "Doğa hiç şaşmamış. Ancak beklenen zamanlardan daha geç zamanlarda deprem olmuş, beklenen zamanlardan önce hiç olmamış İstanbul’da. Hiç şaşmamış. Gecikmiş ama öncesinde olmamış. Deprem beklediğimiz zaman neresi? Bugün Marmara 17’nci depremini bekliyor. Baktığımızda yaklaşık 2045 çıkıyor. 2030 yılında olabilir mi? Olamaz. Hiçbir zaman erken olmamış. Olası yıl 2075’e doğru gecikebilir. Hatta 2150 yılına kadar dahi gidebilir" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.