Soma maden faciasının 3. yıldönümü

13 Mayıs 2014 yılında meydana gelen ve Türkiye'yi derinden üzen Soma maden kazasının bugün 3'üncü yıldönümü. Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kazada 301 madenini yitirmişti. Soma maden kazasında neler yaşandı? İşte Soma maden kazasında yaşananların detayları...

Soma maden faciasının 3. yıldönümü
12 Mayıs 2017 Cuma 23:29

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kazanın üzerinden tam tamına 3 yıl geçti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği madende çıkan yangın ve su basması nedniyle 301 madencimiz hayatını kaybetmişti. Türkiye'nin tarihine geçen ve unutulmayan bu maden kazasının bugün 3'üncü yıoldönümü...

Soma maden kazasında neler yaşandı?

Madendeki yangın vardiya değişimi sırasında meydana geldi. 787 işçin,n yer altında kaldığı maden kazasının ardından Maden İş Sendikası yetkilisi Soma Kömürleri Yeraltı Kömür İşletmeleri'ne ait maden ocağında “trafo patlaması nedeniyle çıktığı sanılan yangının vardiya değişimi sırasında meydana geldiği yüzlerce işçiden haber alınamadığı” söyledi.

Kazanın haber alınması ile başlayan çalışmalar günlerce sürdü. Yer altında kalan madencilerin eşlerinin, çocuklarının, annelerinin ve babalarının ise acı bekleyişi bekledi. Yakınları güzel haberler duymayı beklerken kazanın gerçekleştiği yere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geldi. Kazayla ilgili ilk açıklamasını yapan Taner, gelişmeleri saat başı aktaracağını bildirdi. 01.45'te yeniden basın açıklaması yapan Taner, 787 işçiden 151'inin hayatını kaybettiğini, 76 yaralı olduğunu 360 işçinin tahliye edildiğini bildirdi.

Bu haberle bazı madenci yakınları güzel haberler alırken bazıları da acı haberi almış oldu.  05.00'te tekrar basın karşısına geçen Taner, “201 işçi hayatını kaybetti, 4'ü ağır 80 yaralı var” dedi. Milli yasın ilan edildiği o gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da olay yerine geldi.

Erdoğan, Soma’dan yaptığı açıklamada madendeki yangında ölenlerin sayısının 238, yaralı sayısının ise 80 olduğunu söyledi.

O kazada akıllarda kalan en büyük olaysa yer altından çıkarılan Murat Yalçın'ın ambulanstaki sedyeye oturtturulurken sağlık görevlilerine, “Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin” diye sorması oldu. Sağlık görevlisi “Hayır çıkarmayın, bir şey olmaz” dedi. Bu sözler Türkiye'nin hafızasına kazındı.

Maden kazasının ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan ile birlikte ilk kez açıklama yaptı. 

5 bin kişilik bir grubun yaptığı yürüyüşe polis müdahalesi yapıldı. Polisler, aralarında avukatların da olduğu 36 kişiyi gözaltına aldı. Manisa Valiliği, Soma'da eylem yasağı ilan etti.

Kazadan 5 gün sonra Bakan Taner, hayatını kaybeden madenci sayısı 301 olarak açıklandı. Hiçbir işçinin madende kalmadığı belirtildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.