Srebrenitsa katliamı nedir? Katliamı kimler yaptı?

Srebrenitsa katliamının yarın yıl dönümü. 11 Temmuz 1995 yılında gerçekleştirilen ve 8372 kişi hayatını kaybettiği bu katliamın 22 yıl dönümü yarın olacak. Srebrenitsa katliamı nedir? Srebrenitsa katliamı ne zaman ve kimler arasında yaşandı?Hollanda'nın Srebrenitsa katliamında rolü neydi? Haberimizden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz...

Srebrenitsa katliamı nedir? Katliamı kimler yaptı?
10 Temmuz 2017 Pazartesi 19:27

Srebrenitsa katliamının üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçti. Binlerce kişinin katledildiği bu kara günün unutulması imkansız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın referandum kampanyası nedeniyle gittiği Hollanda'da sınır dışı edilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hollanda'ya yaptığı hatırlatma ile de gündeme gelen bu katliamı tam anlamıyla bilmeye bilirsiniz. Peki Srebrenitsa katliamı nedir? Srebrenitsa katliamı ne zaman ve kimler arasında yaşandı? İşte detaylar...

Srebrenitsa katliamı nedir?

11 Temmuz 1995 yılında yapılan bu katliam ikinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa da yapılan en büyük katliamdır. 

Yugslavya'nın çöküşü ile birlikte Sırplar 1992 yılında Bosna'da soykırım başlattı. Nüfusun yüzde 75'ini müslümanların oluşturduğu Srebrenitsa'da 36 bin kişi yaşıyordu. Birleşmiş Milletler olaya karışarak 6 bölgeyi (İçerisinde Srebrenitsa'da bulunuyor) güvenli ilan etmiştir.

Srebrenitsa'nın nüfusu mülteciler ve dışardan kente sığınan insanlarla birlikte 60.000'e ulaşmıştır. Nüfüsta yaşanan artış ile hastalık ve açlıkla mücadele veren kent zamanla bir toplama kampı haline gelmiştir. BM, kendilerini korumak için bulundurdukları silahlar toplatmıştır.

Sırplar kasabayı ele geçirmek için ''Krivaya 95'' operasyonunu  başlatmış ve Hollanda  askerlerinin gözetleme mevzilerine saldırarak 30 kadar Hollanda  askerini rehin almıştır. 

Sırp devlet Başkanı Radovan Karadziç'in emriyle, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerinin kente olan tacizleri sıklaşmıştır. Kampta bulunan insanlar bu olayla birlikte silahlarının geri verilmesi için başvuruda bulunmuştur. Ama kampın Hollandalı komutanı Thom Karremans bu isteği reddetmiştir. 

Bosna'daki BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden aldıkları emirle Hollandalı askerler, bir gece yarısı kenti boşaltarak kamptaki 25.000 mültecileri Mladiç'e teslim etmiştir. Hollandalı komutan tarafından Sırplara satılan kentte bir hafta süren katliam uygulanmıştır. Hollandalı komutanın Sırplara satması video ile kanıtlanmıştır. Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu birlikleri Srebrenitsa’ya girerken Mladiç kameralara “Bugün 11 Temmuz 1995. Sırplar için kutsal bir günün yıl dönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitsa'dayız. Bu kenti Sırp milletine armağan ediyoruz. Osmanlı’ya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına, Türklerden öç alma vakti gelmiştir.” demiştir. Mladiç'in Türk olarak bahsetti ise Bosnalı Müslümanlardır.

On bin kişiyi esir alan askeri grup, Mladiç'in ölüm emrini vermesiyle katliam gerçekleşmiştir. 5 gün süren katliamda 8372 kişi öldürülmüştür. Katliamda hayatını kaybedenlerinden 3 bininin halen cesedine ulaşılamamıştır. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.