Türkiye'de bulunan 3 milyon sığınmacılar için vatandaşlık hakkı, ev ve iş verilmesi ile ilgili gündemde sıkça yer alan konular hakkında paralel yapı ve muhalefet partileri tarafından algı operasyonu başlatıldı.
Star gazetesinde yer alan habere göre paralel yapı ve muhalefetin başlattığı algı operasyonunda bazı yalanlar ve gerçekler:
HALKIN ALGILARINA OPERASYON
YALAN
TOKİ konutları Suriyeli sığınmacılara ücretsiz verilecek.
GERÇEK
İskan düzenlemesi kapsamında evler vadeli olarak bedelle verilecek.
YALAN
3 milyon Suriyeli mülteci Türk vatandaşlığına alınacak.
GERÇEK
Doktor ve mühendis, gibi nitelikli 300 bin sığınmacı alınacak.
YALAN
Sığınmacılar Türkler arasında işsizliği artıracak.
GERÇEK
Suriyeliler, işgücü açığı olan alanlarda çalıştırılacak.
YALAN
Sığınmacılar Türkler arasında işsizliği artıracak.
GERÇEK
Suriyeliler, işgücü açığı olan alanlarda çalıştırılacak.
YALAN
Suriyeliler vatandaş olduğu anda oy kullanabilecek.
GERÇEK
Mültecilere az bir yıl süreyle oy kullanamayacak.
YALAN
Sığınmacıların dil sorunu var iletişim kurulamıyor.
GERÇEK
Kamplarda ve STK’lar tarafından dil eğitimi veriliyor.
YALAN
Suriyeliler vatandaş olursa kişi başına düşen milli gelir azalacak.
GERÇEK
İş kurarak istihdam sağlayanlar büyümeye katkıda bulunacak.
YALAN
Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs veriliyor.
GERÇEK
Başarı durumuna göre Türkiye’de öğrenim gören bütün öğrenciler burs alıyor. Suriyeli öğrenciler aldığı bursların yüzde 15’i ulusal kaynaklardan, yüzde 85’i Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suriyeli halka vatandaşlık hakkı verileceğinin açıklanmasının ardından sendiklerini belirten Türkiye’de görev yapan Suriyeli akademisyenlerden Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) görevli Yrd. Doç. Dr. Siham Hindavi, "Suriye’de 15 yıl Osmanlı Tarihi üzerinde çalıştım. 2 yıldır Türkiye’deyim. Kendimi Türkiye’nin bir parçası hissediyorum. Türkiye bana burada müthiş katkı sağladı. Rüyalarım gerçek oldu. Artık buraya ne katabilirim düşüncesindeyim. Suriyelilerin Türkiye’ye yeni katkılar sağlamasında büyük ufuklar açacağını düşünüyorum. En zoru vatansızlık, yurtsuzluk." diye konuşurken SDÜ’ Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okutman olan Abdullah Mektebi ise "Vatandaşlık haberini duyan her Suriyeli o kadar çok sevindi ki bu söz ne kadar için gerçekleşir ama müthiş bir moral ve motivasyon oldu. Onlar kendilerini, vatanlarını kaybetmiş hissediyorlar ve yeni bir vatan arayışındalar. Artık Suriye’ye dönüşleri çok zor görülüyor. Suriyeliler Türkiye’ye sorun çıkarmak için gelmedi. İstisnalar olsa da Suriyeli insanlar, pazara gitmeye çalışıyorlar, hangi işler uygunsa çalışmaya çalışıyorlar." ifadelerinde bulundu.