Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen ve torba tasarı olarak adlandırılan "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşmeleri sona erdi. Görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak torba kanununda hangi maddeler yer alıyor. Torba kanunda sözleşmeli personel alımı ile ilgili detaylar var mı? Mecburi Hizmekten muafiyetlik nasıl olacak? 2016 Torba kanunu ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuluktan sonra Resmi Gazete'de yer alacak torba kanun yasa tasarısının hangi maddeleri barındırdığı vatandaş tarafından merak ediliyor. "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" içerisinde işçileri, memurları, şehit ailelerini ve vatandaşı ilgilendiren önemli değişiklikler yer alıyor. Peki Torba kanunu tasarısında Aile Hekimleri ile ilgili ne gibi düzenlemeler yer alıyor. İşte 2016 yılı Torba Kanun Yasa tasarısı sayfamızda.
İşte 2016 Torba Kanun Yasa Tasarısında bulunan maddeler
AİLE HEKİMLERİ ASGARİ 8 SAAT NÖBET TUTMAYACAK
Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet verilecek.
Kabul edilen maddelere göre, defin ruhsatını, mevtanın muayenesinden sonra belediye tabiplerinin yanı sıra toplum sağlığı merkezi tabipleri ve aile hekimleri de verebilecek. Bu ruhsatın yerleşim yeri bazında hangi tabiplerce verileceğini Türkiye Halk Sağlığı Kurumu belirleyecek.
MECBURİ HİZMETTEN MUAFİYET
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye'de fiilen çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak.
Yurt dışında görev yapan doçent ve profesör unvanına sahip tıp doktoru akademisyenler, Türkiye'de en az 3 yıl süreyle fiilen akademik kadroda çalışmak kaydıyla mecburi hizmetten muaf tutulacak.
Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun çerçevesinde, idare, yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetleyebileceği gibi denetletebilecek.
YENİ SÖZLEŞMELİ ALIMLAR YAPILABİLECEK
Tasarıyla Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı KHK'larda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre çalışan sözleşmeli personelden kadroya geçenler sebebiyle iptal edilmiş sayılan 10 bin 827 pozisyonun yeniden kullanımına ve bu suretle eleman temininde güçlük çekilen yerlerde toplam 22 bine kadar personelin istihdamına imkan getiriliyor.
REKTÖRLERE, REKTÖR YARDIMCISI ALMAK HAKKI VERİLDİ
Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçecek.
KAMUDA İŞ GÜVENLİĞİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ BİR YIL DAHA ERTELENDİ
Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2016'dan 1 Temmuz 2017'ye uzatılıyor.
ŞEHİT AİLELERİNE ÖTV'SİZ ARAÇ
Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabilecek. Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek.
MEMUR VE KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'da yapılması öngörülen değişiklikle; ön inceleme, disiplin soruşturması, diğer idari soruşturmaları yapmakla görevlendirilenler ile teftiş veya denetim elemanlarının bu görevleriyle ilgili olarak yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk hallerinde idare aleyhine tazminat davası açılabilecek.
Ancak bu görevlilerin suç sayılan eylemleri; kin, garez, hatır, baskı veya telkinle kanaati oluşturduğu, değiştirdiği, yargı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilirse, idare ödediği tazminatı görevliye rücu edebilecek.
Bu hükümler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce görülmekte olan davalar, kesinleşmemiş hükümler, temyiz veya karar düzeltme yoluna gidilmediği için kesinleşen hükümler hakkında da uygulanacak; davaya idare aleyhine devam olunacak.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ İLE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA İŞ BİRLİĞİ
Tasarı, devlet üniversiteleri ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları arasında yürütülen iş birliği ve birlikte kullanım protokollerinin uygulanmasında ortaya çıkan ihtiyaçlar ve sorunlar çerçevesinde düzenleme yapıyor.
İlgili üniversite ve özel hastanenin yetkili makamları arasında iş birliği protokolü imzalanacak, Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün onayıyla uygulamaya konulacak. İş birliği yapılan özel hastane, üniversite için sağlık uygulama ve araştırma merkezi kabul edilecek. Burada fiilen görev yapacak olan üniversite öğretim elemanları, ilgili dekan ve hastane yöneticisinin talebi üzerine rektör tarafından görevlendirilecek. Görevlendirilen üniversite personeline kendi mevzuatı uygulanacak.
Birlikte kullanıma geçilen sağlık tesislerinin döner sermaye hesapları, sadece birlikte kullanılan birimlerle sınırlı olmak, birlikte kullanıma geçildikten sonraki tasarruflara etkili olmamak şartıyla birleştirilecek. Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde görevli öğretim elemanları dahil tüm personel, ihtiyaç duyulan tıbbi ve bilimsel danışmanlık, nöbet, konsültasyon ve diğer sağlık hizmetlerini yerine getirecek. Nöbet tutan öğretim üyelerine nöbet ücretleri ödenecek.
Tıp veya Diş Hekimliği Fakültesi bulunan ancak Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmayan veya bu merkezde yeterli kapasite ve eğitim altyapısı bulunmayan vakıf üniversiteleri, tıp ve diş hekimliğinde lisans eğitimi, tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi ile araştırma faaliyetleri için yeterli kapasite ve eğitim altyapısı bulunan özel hastaneler ile bütçeleri ayrı olmak şartıyla iş birliği yapabilecek.