Torba kanun yasalaştı, torba kanun içeriğinde neler var?

Torba kanun neler içeriyor? Torba yasa sayesinde trafik sigortası ucuzluyor. 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, terörizmin finansmanının önlenmesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul ve 15 bin polis alınması konularında düzenlemeleri içeren torba kanun TBMM Genel kurulunda kabul edildi. Torba kanun tasarısı artık yasal.

Torba kanun yasalaştı, torba kanun içeriğinde neler var?
14 Nisan 2016 Perşembe 23:34

Torba kanun; terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili düzenlemeler getirirken, kamu arazisi tahsis edilen turizm şirketlerinin yapması gereken ödemelerin 1 yıl süreyle ertelenmesini öngörüyor.

9 MİLYAR TL'LİK BORÇ SİLİNİYOR
Torba kanunda kentsel dönüşüm kapsamındaki izinsiz yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanması, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, kayıt dışılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve sosyal güvenlik denetmen yardımcısı kadrolarının ihdas edilmesi de yer alıyor. Tasarıyla, 18-29 yaş arasındaki yaklaşık 5 milyon gencin 9 milyar TL civarındaki GSS prim borcu sıfırlanmış olacak.

65 YAŞ AYLIĞI GELİYOR

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 65 yaş aylığı alanların, kimin yanında yaşarsa yaşasın, maaşlarını kesintisiz ve duraksama olmadan almasını öngörüyor. Torba kanunla, yaşlı aylığının bağlanmasına ilişkin olarak yapılan muhtaçlık hesaplamasında, hane içinde kişi başına düşen ortalama gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisiyle eşinin gelir tutarının hesaplanması suretiyle muhtaç olup olmadığına karar verilmesi öngörülüyor.

TRAFİK SİGORTA FİYATI DÜŞÜYOR

Torba kanunun getirdiği düzenlemelerden biri de trafik. 16,5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında fahiş fiyatı bitirecek maddeler yer alıyor. Trafik sigortasındaki yeni düzenlemeyle sigorta şirketleri bakımından belirsizlikler ortadan kalkarken, tazminat yükü öngörülebilir hale gelecek. Böylece fiyatlamada istikrar sağlanmış olacak.

KANAL İSTANBUL PROJESİ'NİN ALT YAPISI HIZLA OLUŞTURULUYOR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul ve terörizmin finansmanı suçuyla mücadelede yeni düzenlemeleri de içeren 'Torba Kanun' tasarısı ele alınıyor.
Türkiye'nin mega projelerinden Kanal İstanbul Projesi için de tasarı ile yasal düzenleme getiriliyor. Kanal İstanbul Projesi'nin alt yapısı oluşturuluyor. İlgili kanunda 'su yolu' tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. 64. Eylem Planı'nda yer alan dev projeye ilk kazmanın 2016 yazında vurulması planlanıyor. 15 milyar dolarlık projede 500 bin nüfuslu 2 şehir yapılacak. Yasal düzenlemenin yapılmasıyla birlikte Kanal İstanbul süreci hız kazanmış olacak.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.