Yeni Dönem Başlıyor:Kredi Kartı Taksitleriyle ilgili önemli açıklama!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yeni Dönem Başlıyor:Kredi Kartı Taksitleriyle ilgili önemli açıklama!
07 Eylül 2016 Çarşamba 22:24

Bir gazetecinin, "Hem kredi kartlarıyla taksit sayısı ile ilgili hem de tüketici  kredileriyle ilgili ince ayar bir çalışma yaptığınızı söylediniz. Sona geldi mi?" sorusuna Canikli, şu cevabı verdi:


"Tüketici kredileriyle ilgili ve kredi kartlarıyla ilgili çalışmamız  aşağı yukarı tamamlandı. Gerçekten çok hassas ve ince ayar bir çalışma yapıyoruz.  Bir taraftan kredi kartlarında ve tüketici kredilerindeki taksit sınırlaması  getirilmesi nedeniyle ekonomik aktivitelerdeki daralmayı telafi etmeye, ortadan  kaldırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz. Nitekim 2016'nın ilk altı ayında kredi  kartlarının kullanımındaki hacimde artış reel artış negatif, aynı şey tüketici  kredileri için de geçerli yani nominal yüzde 2-2,5 civarında bu reel olarak  azalma anlamına geliyor. Dolayısıyla burada bir tahrik edici, ticareti,  alışverişi hareketlendirici bir adım atmamız gerekiyor, onun için de hem kredi  kartlarında hem de tüketici kredilerinde taksit sayısının artırılması gerekiyor.  Ama bunu yaparken de özellikle bazı yan etkilerin de ortaya çıkmaması için hassas  tedbirler alıyoruz. O da nedir, özellikle cari açığı olumsuz yönde etkilememesi  için bu genişlemeyi daha çok Türkiye’de üretilen mal ve hizmetlerle ilgili  kullanmak istiyoruz."

İthalata dayalı mal ve hizmetlerin kredi kartı ve bireysel kredi  çerçevesinde tüketilmesinde, onlara bu genişlemeyi uygulamak istemediklerini  ifade eden Canikli, "Olabildiği ölçüde tasnif edebildiğimiz ölçüde, tadat  edebildiğimiz ölçüde, teknik olarak bu ayrımları yapabildiğimiz ölçüde. Mesela bu  ayrımlardan bir tanesi zaten şu anda öyle, cep telefonu… Cep telefonunda  biliyorsunuz kredi kartında sıfır taksit yani taksit imkanı yok şu anda ama başka  yollarla arkasından dolanarak bu yasak ihlal edildi, amaç da belli ölçülerde tam  olarak gerçekleşmedi ama yüzde 65-70 oranında o talepte bir daralmaya ulaşıldı  ama yüzde yüze ulaşamadı onun da nedeni farklı yöntemlerle satıcıların bu taksit  sınırını aşmak için farklı yöntemler kullanması, bunun ayrıntılarına girmek  istemiyorum şu anda." değerlendirmesinde bulundu.

Alınacak kararlarda bu durumların da engelleneceğini belirten Canikli,  şunları kaydetti:

"Kesinlikle dolaylı bir şekilde doğrudan yapamazlar zaten ama dolaylı  bir şekilde bu kuralı ihlal etmek amacıyla arkadan dolanma yöntemlerinin de önünü  kapatacağız tamamen. İnce ayardan kastettiğimiz bu hassasiyetimizdir. Tabii  birkaç kurumla daha görüşmelerimiz olacak, esas itibariyle ana çatı ortaya  çıkmaya başladı. Netleştikten sonra, ama aşağı yukarı büyük oranda çalışmalarımız  tamamlandı. Bayram olmasaydı önümüzdeki hafta çıkaracaktık ama artık bayramdan  sonraya kalacak büyük ihtimalle. İnşallah onu en kısa zamanda uygulamaya  koyacağız, yani cari açıkta bir rahatsızlığa yol açmadan, ekonomide talebi  canlandıracak, teşvik edecek, tahrik edecek bir dizi kararları bu çerçevede almış  olacağız."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.