Yeni girişimçilere sağlanan milyarlarca liralık destekler! İşte 2020 Yılında verilen teşvikler

Yeni girişimçilere sağlanan imkanlar neler? 2020 yılında Yeni girişimçilere verilen teşvikler neler? Bir ülkenin ekonomik anlamda kalkınması ve büyümesi, başarının anahtarı ise gelişmiş bir girişimcilik ekosistemi ve destekleyici yapılardır.

Yeni girişimçilere sağlanan milyarlarca liralık destekler! İşte 2020 Yılında verilen teşvikler
Kamusaati
Kamusaati
17 Haziran 2020 Çarşamba 14:33

Bir ülkenin ekonomik anlamda kalkınması ve büyümesi, çok sayıda başarılı girişimin kurulması ve mevcut işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ile mümkün olabilir. Bu başarının anahtarı ise gelişmiş bir girişimcilik ekosistemi ve destekleyici yapılardır. Bu çerçevede girişimcilerin desteklenmesi ve kurulmuş işletmelerin rekabet güçlerinin geliştirilmesi için birçok devlet kurumu tarafından değişik destekler sağlanmaktadır.

Bu desteklerden bazıları halen kurulmuş işletmelerin belli alanlarda gelişmelerini desteklemek amacıyla sağlanırken diğer bir kısmı ise bilim ve teknolojiye dayalı, yenilikçi, katma değer sağlayan ve rekabetçi işletmelerin kurulmasını sağlamaya yöneliktir.

İşte bu yazımızda; devlet destekleriyle kurulan girişimlerin başarılı olmasını temin etmek üzere destek sağlayan kurumlar neler yapmalı konusunu ele almak istiyoruz.

Başlangıçta hemen şunu ifade edelim ki kurumlarımız tarafından girişimcilerin hazırladıkları iş modeli veya Ar-Ge fikri üzerine iş kurmasına yönelik çok farklı destekler uygulanmaktadır. Devlet destekleri ile kurulan bu girişimler, sağlanan destekler tamamlandıktan sonra faaliyet ve iş geliştirme aşamasına geçmektedir.

Ancak bu noktada büyük bir kopuş meydana gelmektedr. İşte sorunda tam da bu noktada başlamaktadır.

Başarılı ve rekabetçi bir işletme olarak ülkemiz için ekonomik değer oluşturması amacıyla desteklenen bu girişimler ile destekleyici kurumlar arasındaki irtibat destekleme aşaması sonrasında genellikle devam etmemektedir. Söz konusu destekten yararlanan girişim kurumlardan bir başka destek talebinde bulunmadığı sürece kurumların bir yönlendirmesi bulunmamaktadır.

Halbuki, kamu kaynakları ile desteklenerek kurulan girişimlerin destekleme aşaması sonrasında başarılı, rekabetçi ve sürdürülebilir işletmeler olarak ülkemiz ekonomisine azami katkı sağlamasını teminen atılması gerek adımlar, kurgulanması gereken mekanizmalar bulunmaktadır.

Şimdi bu konuda atılabilecek iki adımı burada ifade edelim.

Model Önerisi 1: Kurumlarımızın ilgili komisyonlarında yapılan değerlendirmeler sonucunda desteklenmesi kararı alınan girişimlerin melek yatırımcılarla bir araya getirilmesi için bir mekanizma kurulabilir. Bunun için bireysel katılım yatırımcısı ağları kullanılabilir. Çünkü yeni kurulan ve başarı potansiyeli barındıran işletmelerin belirli aşamalarda oluşan sermaye ve yönlendirme ihtiyacının karşılanması başarıları için olmazsa olmazdır.

Bunun yapılması halinde, kamu kaynaklarıyla desteklenen girişimler içerisinden belirli bir başarı potansiyeli ve gelecek vadeden işletmeler ile bu tip işletmelere yatırım yaparak gelir elde etmek isteyen yatırımcılar bir araya getirilebilir. Böylecce bir kazan-kazan durumu ortaya çıkarılabilir. Aksi taktirde bu girişimler ile bu tür girişimlere yatırım yapmak isteyenlerin kendiliğinden buluşması oldukça zordur. Zaten daha önceki yazılarımızda ülkemizde melek yatırımcılık sistemine ilişkin düzenlemelerin yapıldığı ancak hem yatırımcı sayısı hem de yatırım miktarının oldukça yetersiz kaldığını belirtmiştik.

Diğer taraftan kamu kaynakları ile ve uzman komisyonlarca destekleme kararı alınan girişimler yatırımcıların dikkatini daha çok çekecektir.

Model Önerisi 2: Yine kurumların ilgili komisyonlarında yapılan değerlendirmeler sonucunda desteklenmesi kararı alınan girişimlerden belirli potansiyel barındıranlara sermaye desteği sağlanması amacıyla bu girişimlere ortak olunmasına dayalı bir model kurgulanmasıdır.

Destek sağlayan kurumlarımız, ilgili sivil toplum kuruluşları ve finans kurumları birlikteliğiyle oluşturulacak fonlar vasıtasıyla bu tür başarı potansiyeli yüksek yenilikçi, rekabetçi işletmelere ortak olma yoluyla sermaye desteği sağlanması onların başarısı için çok yerinde bir destek olacaktır.

Böylece sadece kuruluş aşamasında desteklenerek kendi haline bırakılan girişimlerin işletme aşamasında da desteklenmesi ve sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır. Böyle bir destek yeni tabiriyle uçtan uca destekleme anlayışı sayesinde girişimcileride teşvik edecektir. Kuruluş tamam ama ya sonrası sorusunu ortadan kaldıracaktır. Fon sağlanan işletmelerin başarısı ile orantılı olarak belirli bir çıkış stratejisi dahilinde kamunun önemli bir gelir elde etmesi de mümkün olabilecektir.

Aslında arzu edilen bu mekanizmanın piyasa şartlarında birinci adımda ifade ettiğimiz şekilde kendiliğinden oluşmasıdır. Ancak kendiliğinden oluşmuyorsa da desteklerin temel amacı olan yönlendirme ve piyasa yapıcılığının kamu modellemeleriyle gerçekleştirilmesi gerekir.

Bu tür bir destekleme yaklaşımı önemli iş fikir ve modellerine sahip ancak sermaye yetersizliği veya sermaye bulma umutsuzluğu olan girişimciler için ikna edici olacaktır.

Daha fazla başarılı ve sürdürülebilir girişim ise ülkemiz ekonomisine büyük katkı demektir...

En Güncel İş İlanları

Yayınlandığı anda Sayfamızda Yer Alacaktır Aşağıdaki Grubumuza katılarak yayınlanacak iş ilanlarından ilk Siz Haberdar olabilirsiniz

  

TÜRKİYE GENELİ İŞ İLANLARI KAMU PERSONELİ ALIMI İLANLARI
Üyelere Özel grup · 3.878.849 üye
Gruba Katılmak İçin Buraya TIKLAYINIZ
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR PERSONEL ALIMI iŞÇİ ALIMLARI PAYLAŞIMI BİNLERCE İŞ İLANI İÇİN GRUBA KATILIN ARKADAŞLARINIZI DAVET EDİN
 
Haberleri doğrudan anında takip edebilmek için haber sayfamız için TIKLAYINIZ!!! 

Kamu Saati Sayfamızı Sosyal Medya Üzerinden Takip Ederek Güncel İş İlanları Memur ve İşçi Alım Haberlerine ve Son Dakika Haberlerine Herkesten Önce Ulaşarak Bir Adım Öne Geçebilirsiniz.

Kamu Saati Twitter Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati Facebook Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati İnstagram Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati Android Uygulamamız İçin TIKLAYINIZ

Bu yazının tüm hakları www.kamusaati.com'a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.