Çocuklarımız neden sosyal bilimler veya fen bilimleri öğrenmeleri gerektiğini biliyorlar mı? “Bilimin niyeti, gayesi neydi acaba?” gibi bir suali genç dimağlarda uyandırıyor muyuz? Veya bizim çocuklarımız buna teşne mi? Sual merak gerektirir, bizim çocuklarda merak var mı ilme dair? Nedene ve nasıla dair bir tefekkür ameliyesine nasıl yönelteceğiz çocuklarımızı?
İlmin önündeki en büyük engel kariyer histerisi… Histeri diyorum çünkü kesinlikle sağlıklı bir yönelim değil. Gençlerin önüne koyulan şartlar ve hareket alanı, onların merakından öte zorunluluklarına dair bir şartlanmayı getiriyor. “Oku adam ol, oku güzel bir işin olsun, oku kimseye muhtaç olma.” gibi motivasyonlar kısacık dünya hayatında yalanın hayata teşmilinden ibarettir. İlim sonsuzluğun anahtarıdır. Hayat diye bize sunulan bu süreç ilim ile bekaya kalb olur. Çocuklarımızı azami seksen yıllık, vasat anlamda altmış yıllık bir zaman dilimi içerisinde sıkıştırıp yok etmek zulüm değildir de nedir? Kimseyi sonsuzluk zevkinden mahrum bırakmaya hakkımız yoktur.
Bu manada, eğitim diye ortaya koyduğuz sürecin adından başlayıp, muhtevasına dair bir yol ve üslup belirlemeliyiz. Bir kere “eğitim” kavramı bir hazır olma halidir. Neye hazır olma? Öğrenmeye, bilmeye ve bilmenin yükümlülüklerine… Biz bu hazırlık aşamasından geçtik mi Allah aşkına? İşte bu süreç, eğitim denilen atmosferin ve halin sağlıklı bir şekilde yaşanması adına elzem bir zaman dilimidir.
Peki bu zaman dilimini nasıl yaşayacağız ve yaşatacağız? Vallahi zor soru. Reçete şudur demem benim gibi çeyrek akıl bir okur yazar için namümkündür. Ve fakat salık verebileceğimiz hususlar olabilir. Bir kere ilim denilen tecrübenin mutlak manada tarihsel bir sürecini, felsefesini ve bu ilimlerde meşahirden sayılan ulemanın kişisel hayat ve ilmî tecrübelerini muhataplarımızın önüne koymalıyız. Önüne koymalıyız çünkü bırakın kendi kendine temas etsin bilgiye. Önce temas etsin sonra üsluba ve yönteme dair bir paylaşım ortaya koyalım.
Biz bilgiyi gözlerine sokup beyinlerinde bir kıvılcımı çakmaya çalışıyoruz. Biz istiyoruz onlar yapıyor. Onlar istemiyor. Onlar kariyer ve iş istiyor. Kariyer ve iş sonuçtur. Yöntem sonucunuzun kalitesini ortaya çıkaracak olan ön bir çalışmadır. Eğitim sürecimizi ilimden öte kariyere odaklarsak emirlerimize itaat eden birçok memur yetiştiririz. Ama bizi biz kılan, devleti devlet kılan ADAMLARI bu cangıldan bulup çıkaramayız.
Biz bir taş atacağız öteye taşın sesini duyanlara selam olsun.
Vesselam.
05 Şubat 2017, 21:04
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.