Fatih Sultan Mehmed kimdir? Hayatı, eşleri ve çocukları

Fatih Sultan Mehmed'in hayatı yakında başlayacak olan Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisine konu olacak. Dizi bugün yeni bölümü ile Kanal D ekranlarına geldi. Başrol oyuncusu olan Kenan İmirzalıoğlu'nun canlandırdığı Fatih Sultan Mehmet çokça araştırılıyor. Hayatının nasıl olduğunu merak eden dizi severler haberimizde detaylıca anlatıldı. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmed kimdir, hayatı nasıldır, eşleri ve çocukları kimdir yönündeki soruların detayları ile haberimizde...

Fatih Sultan Mehmed kimdir? Hayatı, eşleri ve çocukları
10 Nisan 2018 Salı 20:36

Osmanlı Devleti'nin en önemli Hükümdar olan ve İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed'in hayatı Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisine konu olacak. Dizideki II. Mehmed'i Kenan İmirzalıoğlu canlandıracak. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmed'in hayatı, eşleri, çocukları ve kim olduğu en merak edilen konular arasında yerini aldı. Memhet Bir Cihan Fatihi dizisi bugün 4. bölümü ile Kanal D ekranlarına geldi. Başrol oyuncusu olan Kenan İmirzalıoğlu'nun canlandırdığı Fatih Sultan Mehmet çokça araştırılıyor. Hayatının nasıl olduğunu merak eden dizi severler haberimizden öğrenebilir...

Mehmet Bir Cihan Fatihi 5. bölüm bugün ekranlarda olacak. 4. bölümde Fatih'in hamlesi ile Haçlı birliğinin sağlanamaması Bizans Sarayı'nda karışıklık yaratmıştır. Konstantinos'un emri ile şehirde kapana kıstırılan bütün Türkler, sorguya çekildi. Şehirin kapılarının kapatılması nedeniyle Sultan Mehmed ve Delibaş şehride mahsur kalmıştır. Melike, Çandarlı Halil Paşa'ya Sultan Mehmed ile ilgili öğrendiğini söylemiştir. Sultan Mehmed'in gizlendiğini öğrenen Halil Paşa harekete geçecektir. 

Fatih Sultan Mehmed kimdir?

II. Mehmed, 30 Mart 1432 yılında Edirne'de doğdu. Babası II. Murad, annesi Huma Hatun'dur. Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. 

II. Mehmed, 2 yaşına kadar Edirne'de kalmıştır. 2 yaşından sonra kendisini eğitmekle görevli lalalarıyla beraber Amasya'ya gönderilmiştir. II. Mehmed çok zeki ve hırcın bir çocuktu. Eğitimiyle görevlendirilen lalaların hırçınlığıyla başa dememeleri nedeniyle II. Murad, Şehzadenin eğitimiyle Molla Gürani'yi görevlendirdi.   

10 yaşında Amasya sancağı kendisine verilmiştir. 1443 yılında abisinin vefatıyla tahtın tek varisi olmuştur. 1444 yılında babası II. Murat'ın tahtan feragat etmesiyle 12 yaşında tahta çıkmıştır. Haçlı ordusunun Osmanlı sınırlarını geçmesi nedeniyle tahtan inmiş ve II. Murat tekrar tahta geçmiştir. Tahtan indikten sonra Manisa Sancağına gitmiştir. Burada 8 yıl kalmıştır. Manisa'da geçen yılları kendisini birçok yönüyle yetiştirmesine olanak sağlamıştır. Zamanının büyük kısmını ilmi çalışmalara ve derslere ayırmıştır. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İbranice öğrenmiştir. Devrinin önemli ilim adamları Molla Gürani, Molla Zeyrek, Sinan Paşa, Hatipzade ve Akşemsettin gibi büyük hocalardan ders almıştır. 

1451 yılında II. Murat'ın ölümüyle 19 yaşında tekrar tahta geçti. II Mehmed'in en büyük isteği Doğu Roma İmparatorluğuna son vererek İstanbul'u fethetmekti. Tahta geçer geçmez İstanbul'un fethi için düşünmeye başlamış ve planlan yapmıştır. İstanbul'un fethiyle ilgili hazırlıkları 1453 yılına kadar tamamlamış ve 6 Nisan 1453 yılında İstanbul'u kuşatmıştır. 53 gün süren kuşatma birçok zorluklar sonunda 29 Mayıs 1453'te salı günü İstanbul'un fethiyle sonuçlanmıştır. İstanbul'un fethiyle Doğu Roma İmparatorluğu'na son verilmiş ve Sultan II. Mehmet "Fatih" unvanını almıştır. 

Fatih Sultan Mehmed, 28 yıl hüküm sürmüştür. Padişahlığı süresinde 2'si imparatorluk olmak üzere 17 devlet fethetmiştir. 25 Nisan 1481 yılında yeni bir sefere çıktığında hususi doktorlarından Yakup Paşa (Asıl adı  Maestro Lacopo'dur. Venedikli bir Yahudidir.) tarafından zehirlendi. 3 Mayıs 1481 yılında 49 yaşında vefat etti. Fatih Sultan Mehmed'i zehirleyen Yakup Paşa askerler tarafından öldürüldü.

Fatih Sultan Mehmed Fatih Camii'nin yanındaki Fatih Türbesine defnedildi. 

Fatih Sultan Mehmed'in Şehzade Bayezid, Mustafa ve Cem adında üç oğlu, Gevher adında bir kızı vardı. Mustafa kendisinden önce ölmüştür. Kendisinden sonra tahta Bayezid geçmiştir.

Fatih Sultan Mehmed'in Fetihleri

•    İstanbul (1453)
•    Sırbistan (1459)
•    Amasra (1459)
•    Mora (1460)
•    Sinop (1460)
•    Trabzon (1461)
•    Eflak (1462)
•    Bosna (1463)
•    Hersek (1465)
•    Konya (1466)
•    Karaman (1466)
•    Doğu Anadolu (1473)
•    Boğdan (1476)  
•    Arvanutluk (1478) 

Denizlerde ise Limni, Eğriboz, İmroz, Midilli, Bozcaada, Taşoz, Semadirek, Gökçeada, Zenta, Ayamavra ve Kefalonya adalarını fethetmiştir.


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 6 yıl önce
Fatih'ten sonra Cem Sultan tahta çıkabilseydi. Çok büğyük şeyler olabilirdi.