Konstantinopolis (Constantine) neresidir? Hangi şehrin eski adıdır?

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Konstantinopolis büyük devletlere başkentlik yapmıştır. Konstantinopolis neresidir, hangi şehrin eski ismidir? İşte sorularınıza yönelik ayrıntılar haberimizde...

Konstantinopolis (Constantine) neresidir? Hangi şehrin eski adıdır?
13 Mart 2018 Salı 16:25

Konstantinopolis, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış bir şehirdir. Tarihte önemli olayların yaşandığı Konstantinopolis neresidir, hangi şehrin eski ismidir? İşte sorularınıza yönelik detaylı bilgi...

Konstantinopolis (Constantine) neresidir?

Konstantinopolis, Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans İmparatorluğu) başkentidir. İstanbul'un Fetihten önceki adıdır. İmparator I. (Büyük) Konstantin tarafından 330 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edilmiştir. 

I. Konstantin, Konstantinopolis'in mimari de ve şehircilikte Roma'dan geri kalmaması için büyük bir imar faaliyetine girişmiştir. I. Konstantin şehrin imarıyla bizzat kendisi ilgilenmiştir.  

Konstantin'in şehri anlamına gelmektedir. Şehir 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından fetih edilmiştir. 1923 yılına kadar 470 yıl boyunca da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır.

İstanbul tarihte birçok isimle anılmıştır. İlk önce ''Byzantion'', daha sonra "Augusta Antonina", "Nova Roma" ve "Konstantinopolis", adları verilmiştir.  Fetihten sonra “Konstantiniyye”, “Stanpolis”, “Darülhilafe”, “Dersaadet”, “Makarrı Saltanat”, "İslambol", Pây-ı Taht-ı Saltanat ve “Asitane” isimleri bunlardan bazılarıdır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 28 Mart 1930 yılında Türk Posta Hizmet Kanunu'nun kabulü ile "İstanbul" adı verilmiştir. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gözüm - 6 yıl önce
Bünyanın başkenti ve en güzel şehri.